Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Den israelske ministeren Yisrael Katz ønsker USAs hjelp for å kaste Iran ut av Syria. (Foto: Wikipedia)
Det er den israelske etterretningsministeren Yisrael Katz som har invitert den saudiarabiske kronprinsen. (Foto: Wikipedia)

Israelsk minister vil ha hjelp av USA og Russland til å kaste Iran ut av Syria

Yisrael Katz vil også at USA anerkjenner Golanhøyden som israelsk territorium.

Under sitt besøk til USA foreslo transport- og etterretningsminister Yisrael Katz fra Likud at Trump-administrasjonen formulerer en fempunkts-plan for hvordan Israel og USA kan stanse Irans innflytelse i Syria. Planen består av en rekke sentrale punkter for hvordan de kan forhindre Iran og deres allierte i å øke aggresjonen i regionen, spesielt gjennom terrororganisasjonen Hizbollah, skriver Yedioth Ahronoth.

– Vi jobber for å bygge en amerikansk konsensus om å stoppe Iran og fremme regionale samarbeidsinitiativer, forteller Katz til den israelske avisen.

Et av de sentrale punktene i planen er at USA anerkjenner Israels suverenitet over Golanhøyden. Israel tok kontroll over området etter Seksdagerskrigen i 1967. Andre punkt inneholder en generell motstand mot Irans permanente militære tilstedeværelse i Syria, sanksjoner mot Iran inntil de stopper militær og økonomisk bistand til Hizbollah og andre terrororganisasjoner og økte sanksjoner mot Hizbollah.

Det sistnevnte punktet er en implisitt trussel om israelsk militær handling hvis den libanesiske terrorgruppen ikke blir svekket gjennom blant annet sanksjoner. Under sitt besøk i USA møtte Katz USAs spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, USAs FN-ambassadør Nikki Haley og flere andre sentrale politikere og aktører.

Katz, som er medlem av Israels sikkerhetskabinett, ble sendt til Washington av statsminister Benjamin Netanyahu for å diskutere temaet. I et intervju med avisen Times of Israel sier den israelske ministeren også at han har oppfordret USA til å samarbeide med Russland for å hindre at Iran får et permanent fotfeste i Syria.

– Vi diskuterte hvordan amerikanerne kan forhandle med russerne. Det vil være av felles interesse ikke bare for Israel, men for alle sunni-arabiske land i regionen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart