Yossi Klein Halevi. (Foto: Wikimedia Commons)

Hva de fleste muslimer har misforstått om jødene

Den israelske journalisten og forfatteren Yossi Klein Halevi har skrevet bok med brev til sine palestinske naboer og muslimer i hele verden.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I 2018 kom Yossi Klein Halevi med boken «Letters to My Palestinian Neighbor». I boken forklarer han jødedommens og zionismens historie, hvorfor jøder har flyttet til Israel fra hele verden og hva «den vanlige israeler» tenker om det som skjedde i landet i 1948 (uavhengigheten), 1967 (Seksdagerskrigen) og 2000 (den andre intifadaen). Boken er også oversatt til arabisk og skal være tilgjengelig for fri nedlasting på den arabisk-språklige siden til Times of Israel. Målet til Halevi er at boken skal være et utgangspunkt for dialog med Israels palestinske naboer.

Halevi har de siste årene undervist om jødedom og jødisk identitet til muslimske ledere fra USA.

– Dette har lært meg at den muslimske verden generelt ikke forstår forholdet i jødedom mellom religion, folk, land og nasjonal suverenitet. De elementer som vi tar for gitt i vår identitet er nesten helt misforstått i den muslimske verden, hvor jøder blir sett på som en religiøs minoritet, i stedet for et folk med en religiøs identitet, slik jødene tradisjonelt har sett på seg selv, sier forfatteren i et intervju med Times of Israel.

– Forståelsen av at jødedom er mer enn en religion er en åpenbaring for muslimer. At en jøde kan være ateist virker å være uforståelig for muslimer. Dersom du er en muslim, eller for den del en kristen, kan du ikke være en ateist. Så jødedommen virker annerledes enn de andre monoteistiske religionene, på grunn av den grunnleggende identiteten som et folk, legger han til.

Zionismen reddet jødene i den arabiske verden

Halevi mener Israel har gjort en feil når historien til zionismen blir fortalt utelukkende med et europeisk perspektiv. Allerede på 1950-tallet var flertallet av jødene i Israel fra muslimske land.

– Dersom vi fortsetter å bruke Holocaust til å rettferdiggjøre Israels eksistens, åpner vi oss selv for anklager om at palestinerne og den arabiske verden betalte prisen for hva europeerne gjorde mot jødene. (…) Politisk zionisme vokste fram i Øst-Europa i et forsøk på å hindre katastrofen som vi nå kaller Holocaust. Zionismen mislykkes i hovedsak med å redde jødene i Europa, men den lykkes med å redde jødene i Midtøsten, sier Halevi.

Hva ville skjedd med jødene om de hadde fortsatt å bo i Irak frem til vårt århundre? Hva ville skjedd hvis de ble de første og mest utsatte ofrene i den syriske borgerkrigen?

– Det er bare de siste årene vi har kunnet fullt ut forstå hvordan zionismen ble en redningsoperasjon for jødene i den arabiske verden, påpeker Halevi.

Han er skeptisk til jødenes framtid i Europa.

– Jeg tviler på om jødisk liv i Europa er bærekraftig. Vi blir angrepet fra så mange kanter der – islamistene, ytre venstre, ytre høyre – at det kan være vi ser den siste generasjon av europeiske jøder. Forsøket på å gjenreise jødisk liv i Europa etter Holocaust var et modig forsøk, en handling i tillit til det nye Europa. Jeg er redd forsøket har vært mislykket, sier Halevi.

Ikke tro på fred på kort sikt

Og han er kritisk til ledere både på palestinsk og israelsk side.

– Det er ikke noen nasjonal bevegelse noe sted, som jeg kjenner til, som har avvist flere tilbud om etablering av stat enn det palestinske lederskapet, sier Halevi.

– Jeg kritiserer israelsk lederskap for ikke å fortsette linjen fra tidligere regjeringer, som sier uten omsvøp til palestinerne: ‘Vi er seriøst interessert i en avtale, dersom dere er det. En palestinsk stat er et stående, gyldig tilbud, og vi kommer ikke til å undergrave det med å utvide bosetninger inn i områder som vi sier, i prinsippet, vil bli del av den staten, når betingelsene gjør det mulig’, sier Halevi.

Forfatteren tror ikke en palestinsk stat kan etableres på kort sikt. Resultatet ville sannsynligvis blitt at Hamas tok makten på Vestbredden.

– Hva er det vi endelig ønsker å oppnå? Det er mitt spørsmål både til israelere og palestinere. Vi har begge maksimalistiske krav til hele landet. Men dersom det maksimalistiske kravet er et startsted og ikke et endemål, da kan vi snakke sammen, sier Halevi.

– Deling har vært på bordet helt siden begynnelsen av konflikten. Det er ikke en god løsning. Å skape to stater i dette lille landet, er et mareritt for begge folk. Men alternativet – en énstatsløsning hvor israelere og palestinere fortærer hverandre – ser ut for meg til å være verre, sier Halevi.

– Det er ikke noen palestinsk leder jeg kan se som vil gi oss det minimum vi trenger for en avtale. Det er ingen som godtar å begrense palestinsk «rett til å vende tilbake» til en palestinsk stat. Når det ikke finnes kompromissvilje, kan det ikke bli noen avtale. Så jeg skriver for lang sikt, sier Halevi.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart