Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Norsk-amerikanske Trygve Johannes Maseng ble viktig i opprettelsen av staten Israel. (Foto: Skjermdump YouTube)

Møt «nordmannen» som var med å bygge Israel

Trygve Johannes Maseng ble en viktig brikke for Israel i Uavhengighetskrigen i 1948.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Den idelle organisasjonen Toldot Yisrael har siden 2007 dokumentert historiene til mennesker som i 1948 bidro til opprettelsen av staten Israel. Siden prosjektet startet har de intervjuet over 1200 menn og kvinner. Det har resultert i flere tusen timer med kortfilmer som forteller deres historier.

En av dem som får presentert sin historie er norsk-amerikanske Trygve Johannes Maseng. Hans historie blir fortalt av sønnen Danny Maseng.

– Hans navn var veldig norsk. Ja, ekstremt norsk, sier sønnen i videoen.

Det er litt av en historie hvordan en norsk-amerikaner fra Illinois endte opp i Israel. Maseng var ikke selv jødisk og kjente personlig ingen jøder. Men etter å ha tjenestegjort som flyger for USA under Andre verdenskrig ble hans erfaring ettertraktet av dem som ville opprette en jødisk stat i Midtøsten.

– Han satt på en kafe i New York da han ble oppsøkt av en person som sa han var fra den jødiske undergrunnsorganisasjonen Haganah. De hadde funnet hans navn på en liste og ønsket han som pilot, forteller sønnen.

Norsk-amerikanske Trygve Maseng hadde bare ett spørsmål han lurte på.

«Jeg er norsk og for meg er fluefiske veldig viktig. Jeg har nødt til å kunne drive med fluefiske. Er det gode muligheter for det i Israel», spurte han den israelske representanten og fikk til svar: Israel hadde det beste fluefiske.

Krigsveteranen ble rekruttert som pilot før opprettelsen av staten Israel i 1948. De jødiske organisasjonene hadde en velbegrunnet frykt for at den jødiske staten ville bli angrepet av de arabiske nabolandene så fort den ble opprettet. Derfor ønsket de å forberede seg før en eventuell krig. Da Maseng hørte at de 600.000 jødene i området ville møte en fiende på opp mot 40 millioner arabere var han aldri i tvil – han ville hjelpe «underdogen». Maseng trente opp jødiske piloter og fraktet flydeler fra Tsjekkoslovakia til Israel.

– Det var slik min far kom til Israel. Han så seg aldri tilbake og angret aldri. Fra den dagen han kom hit var Israel landet hans. Det var hjemmet hans.

I Israel giftet han seg med datteren til en rabbiner og konverterte til jødedommen. Han levde resten av livet i Israel fram til sin død i 1989.

– Han sa til meg en gang. Kjære sønn. Hvor mange andre kan si at de var med og bygge et helt nytt land, forteller sønnen avslutningsvis i videoen.

Her kan du se Danny Maseng fortelle den unike historien om faren:

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart