Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ny nasjonalpark i Jerusalem skaper rabalder

Skopus-høyden i Jerusalem. (Foto: Brian Negin, flickr.com)
Skopus-høyden i Jerusalem. (Foto: Brian Negin, flickr.com)
Innbyggere i urbane strøk ønsker ofte parkområder i nabolaget velkommen. Det gjør ikke arabere på Skopus-fjellet.

Jerusalem kommune og Israels natur og parkmyndighet godkjente i desember en nasjonalpark i en skråning opp til Skopus-fjellet i Jerusalem, melder Ha’aretz. Klager er imidlertid varslet, noe som vil gjøre det nødvendig med en ny behandling før endelig formell godkjennelse.

Området som er tiltenkt som parkareal ligger på et område som delvis tilhører de arabiske landsbyene Isawiyah og A-Tur. Beboerne av landsbyene hevder nasjonalparken er ment å stoppe dem fra å kunne komme til jordbruksområdet sitt. Venstreorientere organisasjoner i Israel hevder parkens egentlige formål er å forhindre at landsbyene utvider seg mer. De hevder at området ikke har spesiell arkeologisk verdi og at det ikke skiller seg ut som noe spesielt bevaringsverdi naturområde.

Natur- og parkmyndighetene sier deres mål er å bevare naturen i de områder som de har myndighet over, og avviser at vernebeslutningen er tatt av politiske hensyn.

– Vi ønsker å beskytte det siste området av Judea-ørkenen som begynner på skråningen av Skopus-høyden. Dette er et viktig område på grunn av utsikten over ørkenen, landemerker og ørkenvegetasjon, sier en representant for nasjonalparken til Ha’aretz.

Kommunen har allerede begynt å opparbeide parkområde med traktorer og lastebiler. De har flyttet mye sand og jord, og også sperret en grusvei.

– Området er brukt som et ulovlig søppelsted, på en måte som ødelegger beboernes livskvalitet. Det som er gjort nå, av Israels natur og parkmyndighet og politiet, har stoppet tilgangen for lastebiler som har lesset av illegalt, sier en kilde i Jerusalem kommune.

Beboerne og flere støtteorganisasjoner planlegger en kampanje mot den nye nasjonalparken.

– Planarbeidet for en ny nasjonalpark på skråningen av Skopus-fjellet har gått gjennom den vanlige prosedyren. I tiår har området vært definert som et åpent område som burde bli bevart, sier en talsmann for parkmyndighetene-

– Slike arbeidsoperasjoner gjør vi i alle deler av Jerusalem. Dette området er av enorm arkeologisk betydning og innehar oldtidsgjenstander, huler … og gravsteder fra den andre tempeltiden, sier en tjenestemann i Jerusalem kommune.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart