Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Iran kan angripe Israel for å presse Donald Trump

Det finnes titusenvis av iransk-kontrollert sjiamilits i Syria. Disse kan finne på å angripe Israel. (Foto: Freedom House)
Den islamske republikken vil ha lettelser i de amerikanske økonomiske sanksjonene.

Spenningen mellom den islamske republikken Iran og USA tilspisset seg ytterligere torsdag 20. juni, da en amerikansk militærdrone ble skutt ned av Iran. Forholdet mellom de to landene var allerede svært spent, etter flere sabotasjer mot oljetankere. USA og flere andre land har anklaget Iran for å stå bak sabotasjene. Nå kan også Israel bli trukket inn i det politiske storspillet, skriver Amos Harel i en kommentar i avisen Ha’aretz.

Iran er blitt hardt rammet av de økonomiske sanksjonene som USA innførte etter at de trakk seg ut av atomavtalen. Nå tror både israelsk og vestlig etterretning at Iran kan komme til å gjennomføre en aksjon ved Israels grense. Målet er å presse USA til å lette på de økonomiske sanksjonene.

«Derfor er det ikke utenkelig at iranerne vil gjennomføre en provokasjon langs den israelske grensen, med mål om å tilspisse den spente situasjonen i regionen ytterligere. Dette håper de skal presse Trump-administrasjonen til å revurdere tiltakene sine», skriver den israelske kommentatoren.

Etterretningskildene tror iranerne opprinnelig hadde tenkt å ta tiden til hjelp. I november 2020 er det presidentvalg i USA – et valg iranerne håper Donald Trump vil tape. Det vil kunne føre til lettelser i den aggressive politikken USA nå fører mot Irans atomprogram. Men de økonomiske sanksjonene har rammet Iran hardere enn forventet og de har ikke tid til å vente til Trump eventuelt må gå av. Derfor prøver de å presse amerikanerne, skriver Harel.

«Iranerne har blant annet angrepet oljetankere i den persiske gulf og utført droneangrep mot saudiarabiske oljeinstallasjoner (begge deler uten å ta på seg ansvaret). Dette viser at de har endret strategi: Teheran trapper opp sine provokasjoner i håp om at USA vil returnere til forhandlingsbordet. Amerikanerne har imidlertid ikke reagert med frykt, og Trump er ikke blitt trukket inn i en ordkrig med stadig mer alvorlig krigshissing mot iranerne».

Oljemarkedet har heller ikke blitt ustabilt, til tross for angrepene. Siden de iranske angrepene ikke har hatt den destabiliserende effekten de har håpt på, kan landet finne på å øke spenningen ytterligere ved å trekke inn Israel.

«Siden denne krisen ikke eskalerer fort nok kan nok Iran finne på å forverre den; for eksempel med å dra Israel inn i hjertet av begivenhetene. Det kan skje gjennom et indirekte scenario som involverer iransk-kontrollerte grupper som sjiamilits i det sørlige Syria, eller muligens en operasjon av Hizbollah eller andre i det sørlige Libanon», skriver Harel i analysen sin.

Israel er fullstendig klar over at dette er er realistisk og høyaktuelt scenario. På en stor militærøvelse tidligere i uken, hvor forsvaret trente på kamp mot nettopp sjiamilits i Syria og Hizbollah i Libanon, sa statsminister Benjamin Netanyahu at Israel ville svare med full kraft mot enhver provokasjon.

– Vi har slagkraft til å forårsake store ødeleggelser – ikke test oss, sa han.

En oljetanker i brann i Omanbukta. USA og flere andre land mener det var Iran som stod bak angrepet. (Foto: Handout)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart