Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Den palestinske pastoren Johnny Shahwan (t.h.) er fengslet etter dette bildet med den jødiske politikeren Yehuda Glick.

Fengslet kristen palestinsk leder sultestreiket i palestinsk fengsel

Palestinske Johnny Shahwan satt fengslet i over 40 dager på grunn av et bilde med en jødisk politiker. Leder av Mellomkirkelig råd nekter å svare på om de involverte seg for å få kristenlederen løslatt.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

OPPDATERT: Allarab News melder at den kristne palestinske lederen Johnny Shahwan nå er løslatt etter over 40 dager i fengsel.

Johnny Shahwan, en kristen palestinsk leder fra Betlehem-området, har nå sittet i palestinsk fengsel i over 40 dager. Shahwan, som driver det kristne senteret Beit Al-Liqa, ble arrestert av palestinsk sikkerhetspoliti i begynnelsen av mars, etter at han stilte opp på et bilde sammen med en jøde som tidligere var medlem av det israelske parlamentet Knesset.

Beit Al-Liqa, som blant annet inneholder gjestehus og en barnehage, ble også stengt ned av palestinske styrker etter at bildet av Shahwan og politikeren og aktivisten Yehuda Glick dukket opp i sosiale medier. Omstendighetene rundt bildet er uklare, men det som er klart er at de palestinske selvstyremyndighetene (PA) har reagert nådeløst på det.

Glick, som tidligere satt i det israelske parlamentet for partiet Likud, driver en organisasjon som jobber for at jøder skal få lov til å be på Tempelhøyden. Det er det helligste stedet i jødedommen, men også stedet hvor Klippedomen og Al-Aqsa-moskeen ligger. I dag har jøder i liten grad adgang til dette området og det er forbudt for jøder å be der.

Dette er et regelverk aktivister som Glick ønsker å endre på. Det har gjort Glick omstridt og er en av årsakene til at PA omtaler han som en «ekstremist». PAs øverste leder for religiøse saker mener islamske og kristne hellige steder risikerer å vanhelliges av jødenes nærvær.

Dagen etter at Shahwan ble arrestert og senteret hans stengt ned skal uidentifiserte bevæpnede menn ha skutt flere skudd mot det kristne senteret i protest mot bildet. Ingen ble skadet i angrepet. Senteret skal senere ha fått lov til å åpne igjen, men lederen holdes fortsatt fengslet.

Glick sier at møtet med Shahwan var helt tilfeldig. Glick, som også er autorisert guide, skal ha møtt en gruppe tyske turister i lokalet til den kristne organisasjonen. Også Shahwan og organisasjonen hans Beit Al-Liqa avviser at de hadde invitert Glick. De to skal aldri ha møttes før.

Likevel ble altså den kristne lederen pågrepet og fengslet kort tid etter at bildet ble kjent. Han har nå sittet fengslet i over 40 dager og nylig vedtok en palestinsk dommer å forlenge varetekten til å vare til minst 23. mai. Shahwan har åtte ganger blitt nektet løslatelse mot kausjon.

Nå skal den kristne lederen ha begynt på en sultestreik i fengsel som en protest mot behandlingen han har fått, ifølge lokale medier.

Kristne arabiske miljøer og det kristne miljøet i Betlehem presser på for å få Shahwan løslatt, men palestinske myndigheter nekter å løslate pastoren, som altså ikke har gjort noe annet «galt» enn å stille opp på et bilde med en jødisk politiker.

MIFF kontaktet i midten av mars Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd i Den norske kirke i forbindelse med saken. Agøy og Mellomkirkelig råd jobber tett opp mot det palestinske samfunnet og har mange kontakter der. Den gangen sa Agøy at de «ville sette seg grundig inn i saken» før de eventuelt ville komme med en fordømmelse av arrestasjonen.

MIFF har på nytt kontaktet Agøy med spørsmål om de nå har involvert seg i saken, om de fordømmer arrestasjonen, om de har forsøkt å bidra med sine kontakter for å få pastoren løslatt og hvordan Mellomkirkelig råd ser på trosfriheten for kristne i de palestinske selvstyreområdene. Agøy skriver i en epost at hun ikke ønsker å svare på disse spørsmålene.

Men at forfølgelsen av kristne i de palestinske områdene er stor er det liten tvil om. MIFF har tidligere skrevet om hvordan kristendommen er i ferd med å forsvinne fra området hvor den oppstod. I Betlehem har de kristne gått fra å være en majoritet til å bli en liten minoritet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart