Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Justisminister Ayelet Shaked fra partiet Bayit Yehudi. (Foto: Wikimedia Commons)
Justisminister Ayelet Shaked mener Breaking the Silence demoniserer Israel og landets soldater. (Foto: Wikimedia Commons)

– Tid for et uavhengig Kurdistan

Israels justisminister Ayelet Shaked taler kurdernes sak.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

– Kurderne er et eldgammelt, demokratisk, fredselskende folk, som aldri har angrepet noe land. Det er på tide å hjelpe dem, uttalte Israels justisminister Ayelet Shaked (Bayit Yehudi) tirsdag.

– Vi må åpent oppfordre til å etablere en kurdisk stat som adskiller Iran fra Tyrkia og som vil være vennligsinnet overfor Israel, sa hun ifølge Times of Israel.

Uttalelsene om kurdernes situasjon kom i en tale under den årlige sikkerhetspolitiske konferansen ved Institutt for nasjonale sikkerhetsstudier (INSS) i Tel Aviv. Hun tok til orde for at det bør opprettes en uavhengig kurdisk stat og at denne bør få internasjonal anerkjennelse. For å hjelpe det kurdiske folk på veien mot nasjonal uavhengighet, bør Israel utvikle et nært samarbeid med kurderne, mener hun.

– Det kurdiske folket utgjør en partner for det israelske folket, sa hun, og påpekte at israelerne og kurderne har en felles interesse i å bekjempe ekstreme islamistgrupper i regionen.

Den irakiske delen av Kurdistan har delvis selvstendighet fra det øvrige Irak, og ledes av egne selvstyremyndigheter. Israel har inntil nå ikke opprettet offisielle diplomatiske forbindelser med irakiske Kurdistan, men det er kommet fram mange rapporter om at det likevel skal eksistere noen grad av samarbeid, både innen handel, forsvar og på regjeringsplan.

Det finnes over 30 millioner kurdere i Midtøsten. Området der den kurdiske befolkningen hovedsakelig holder til og har sin historiske bakgrunn fra fordeler seg på statene Tyrkia, Iran, Irak og Syria. Kurderne har aldri hatt sin egen moderne og uavhengige stat.

I en tale i 2014 uttrykte statsminister Benjamin Netanyahu støtte til et uavhengig Kurdistan. Han roste kurderne for deres målrettede politiske innsats og uttalte at det kurdiske folket er ”verdige å få sin politiske uavhengighet”.

Mange kurdere håper på en kurdisk stat med et nært forhold til Israel. Israel er på mange måter en modell for hvordan også kurderne ønsker at deres egen stat skal bli. Med Israel for fred (MIFF) har en rekke norsk-kurdiske medlemmer.

Les mer om forholdet mellom kurderne og Israel.

Les mer stoff om kurderne på temasiden vår om Kurdistan.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart