Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Mens Europa koker vil varmen lette i Israel, men forskere advarer Israel om økende problemer med ekstrem varme og mindre nedbør. (Foto: Michael Panse, 30. oktober 2021, flickr)

Eksperter advarer om at Israel vil oppleve stigende temperaturer og mindre nedbør

Til tross for at årets sommer ikke er uvanlig varm, advarer eksperter om at Israel vil oppleve intense somre og avtagende nedbør i takt med den globale temperaturstigningen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Mens Europa koker med rekordhøye temperaturer, er varmen i ferd med å lette i løpet av de neste dagene i Israel, skriver Times of Israel.

I går rapporterte Israels meteorologiske institutt om 32 grader i Tel Aviv og Jerusalem. I den sørlige byen Beersheba nådde temperaturen 36 grader. I nord var været kjøligere og i Haifa ble det registrert en temperatur på 29 grader.

Temperaturen ventes å synke 1-2 grader over hele landet før helgen, deretter ventes den å stige igjen.

Israel opplever en gjennomsnittlig sommer. I mellomtiden lider Europa av en hetebølge som har utløst branner, flere dødsfall, smeltede togskinner og mye mer. For eksempel ble det satt ny rekord med 40 grader i Storbritannia.

Klimaforskere har advart om at vi vil oppleve mer ekstremvær som følge av global oppvarming.

Ifølge Israels meteorologiske institutt vil Israel i 2030 kunne oppleve hetebølger som varer i 7-10 dager med temperaturer på 50 grader i visse deler av landet, skriver Haaretz.

Innen 2060 vil antallet årlige hetebølger øke fra dagens fire til seks og gjennomsnittstemperaturen i løpet av sommeren vil stige fra 33,5 til 35 grader, rapporterte den israelske nyhetskanalen N-12.

– Tidligere var risikoen for å nå over 50 grader én gang på 100 år, med dagens klima er sannsynligheten allerede én gang på 10 år, sier Nir Stav, direktør i regjeringsorganet ifølge Haaretz.

Det forventes at temperaturen under hetebølger vil nå rundt 45 grader og noen ganger opp mot 50 grader i Jordandalen i 2050. I Negev forventes det at det vil være dager med 40-45° grader.

Temperaturen vil også stige i nattetimene, hvor det forventes at den vil overstige 20 grader 75 ganger i året i 2050 – i dag er tallet 63 ganger i året.

Ekstrem varme er ikke det eneste problemet israelere vil møte. Ifølge Israels meteorologiske institutt vil antall dager med nedbør reduseres med 8-13 dager i løpet av de neste årene.

4. september 2020 registrerte Israel sin varmeste dag noensinne, i Eilat med 48,9 grader.

Denne artikkelen ble skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og er bearbedet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart