Mens Europa koker vil varmen lette i Israel, men forskere advarer Israel om økende problemer med ekstrem varme og mindre nedbør. (Foto: Michael Panse, 30. oktober 2021, flickr)

Eksperter advarer om at Israel vil oppleve stigende temperaturer og mindre nedbør

Til tross for at årets sommer ikke er uvanlig varm, advarer eksperter om at Israel vil oppleve intense somre og avtagende nedbør i takt med den globale temperaturstigningen.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Mens Europa koker med rekordhøye temperaturer, er varmen i ferd med å lette i løpet av de neste dagene i Israel, skriver Times of Israel.

I går rapporterte Israels meteorologiske institutt om 32 grader i Tel Aviv og Jerusalem. I den sørlige byen Beersheba nådde temperaturen 36 grader. I nord var været kjøligere og i Haifa ble det registrert en temperatur på 29 grader.

Temperaturen ventes å synke 1-2 grader over hele landet før helgen, deretter ventes den å stige igjen.

Israel opplever en gjennomsnittlig sommer. I mellomtiden lider Europa av en hetebølge som har utløst branner, flere dødsfall, smeltede togskinner og mye mer. For eksempel ble det satt ny rekord med 40 grader i Storbritannia.

Klimaforskere har advart om at vi vil oppleve mer ekstremvær som følge av global oppvarming.

Ifølge Israels meteorologiske institutt vil Israel i 2030 kunne oppleve hetebølger som varer i 7-10 dager med temperaturer på 50 grader i visse deler av landet, skriver Haaretz.

Innen 2060 vil antallet årlige hetebølger øke fra dagens fire til seks og gjennomsnittstemperaturen i løpet av sommeren vil stige fra 33,5 til 35 grader, rapporterte den israelske nyhetskanalen N-12.

– Tidligere var risikoen for å nå over 50 grader én gang på 100 år, med dagens klima er sannsynligheten allerede én gang på 10 år, sier Nir Stav, direktør i regjeringsorganet ifølge Haaretz.

Det forventes at temperaturen under hetebølger vil nå rundt 45 grader og noen ganger opp mot 50 grader i Jordandalen i 2050. I Negev forventes det at det vil være dager med 40-45° grader.

Temperaturen vil også stige i nattetimene, hvor det forventes at den vil overstige 20 grader 75 ganger i året i 2050 – i dag er tallet 63 ganger i året.

Ekstrem varme er ikke det eneste problemet israelere vil møte. Ifølge Israels meteorologiske institutt vil antall dager med nedbør reduseres med 8-13 dager i løpet av de neste årene.

4. september 2020 registrerte Israel sin varmeste dag noensinne, i Eilat med 48,9 grader.

Denne artikkelen ble skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og er bearbedet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart