Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Faktasjekk på Gerd von der Lippe i Dagbladet

Skjermdump fra Dagbladet.no.
Skjermdump fra Dagbladet.no.
Allerede i første avsnitt går hun seg vill.

Professor i idrettssosiologi Gerd von der Lippe skriver i Dagbladet 22. november. Allerede i første avsnitt går hun seg vill. Professoren hevder Gaza-stripen har vært «uten oppbygging av boenheter og infrastruktur».

Men 21. februar 2017 skrev New York Times:

«To tredeler av 160.000 skadede boliger er blitt gjenoppbygd. Det er også halvparten av de 11.000 [boligene] som ble ødelagt [i krigen i 2014]. Veiene er bedre, det går raskere å komme seg fram. Folk ser storøyd på deres første virkelige kjøpesenter, med et mangfold av butikker med matservering (food court) og tolv heiser, begge sjeldenheter i Gaza.»

Senere skriver von der Lippe i Dagbladet:

«Etter den israelske bombingen i 2014 ser håpet for forbedring for de fleste til å være historie. Hvis ingen endring skjer, er neste fase kanskje borgerkrig, slik at Israel kan bare se på at befolkningen bidrar til å utrydde seg selv.»

Professoren ser ut til å glemme at Gazas moderne historie uten israelsk tilstedeværelse fra 2005 begynte med borgerkrig. Fatah-folk måtte flykte til sikkerhet i Israel (!) da Hamas tok makten i et blodig kupp i 2007. Hundrevis av palestinere ble utryddet den gang.

Ifølge Verdensbanken var Gaza-stripens økonomiske vekst rundt 7,4 prosent i 2016. I år er den anslått å bli 5,5 prosent. Slike tall passer ikke inn i Gerd von der Lippes fortelling.

Omkring 80 prosent av befolkningen på Gaza-stripen får humanitær assistanse fra UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger og deres etterkommere. Når hun skriver om barn som «sulter, er magre og spiser kanskje én gang om dagen» høres det ille ut, og det finnes nok tilfeller (som i alle befolkninger på to millioner) hvor barn blir vanskjøttet. Men hvis det skulle være tilfelle er det noe UNRWA og Hamas-regimet på Gaza-stripen må holdes ansvarlig for. Det er ingen tvil om at det er mat nok på Gaza.

I oktober var 5,3 prosent av vareleveringene til Gaza-stripen klassifisert som humanitære av FN-organisasjonen OCHA. 94,7 prosent var kommersielle. Hvis Gaza-stripen virkelig er et like stort helvete som von der Lippe ønsker å framstille det som, er det grunn til å tro at fordelingen ville vært en annen.

Gerd von der Lippe skriver som om den islamistiske terrorgruppen Hamas ikke har noe ansvar for situasjonen i området de har kontrollert effektivt i over ti år. Hun nevner heller ikke at den humanitære situasjonen på Gaza ble betydelig forverret våren 2017 da palestinske selvstyremyndigheter stanset å betale for strømleveranser til området. I stedet røper hun at hennes venninne på Gaza har en tilnærmet overnaturlig tillit til den palestinske presidenten. «Hvis Abbas kommer til stripen seinere i november, har hun tro på at det går an å lage varm middag til barna hver dag og at vannet ikke lenger har gul farge og lukter vondt når det kommer ut av krana.»

Hvis besøk av Abbas kan ordne opp i Gazas vann- og avløpssystem, håper vi inderlig at han kommer så snart som mulig.

 

Relaterte saker:

Ambassadør Raphael Schutz finner mer enn fem feil i en kort artikkel av professor Gerd von der Lippe.
Skal en barneturnering i fotball være arena for politiske angrep mot et av landene som har sendt deltakere?
Les hvordan idrettsprofessor Gerd von der Lippe beklager seg og hvordan Palestinakomiteen forsøkte å lyve for en bonde fra Rogaland.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart