Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Jødene i Frankrike

På 1950-tallet var det ca. 300.000 jøder i Frankrike. Men på 60-tallet kom mange jøder til Frankrike fra arabiske land, stort sett tidligere franske kolonier i Nord-Afrika. Nå er det 600-700.000 jøder i Frankrike. Mange av jødene fra Nord-Afrika kom som rene flyktninger, med få eller ingen eiendeler. Mange hadde måttet betale det de eide for å få lov til å dra.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Sjefsinstruktøren på det israelske luftforsvarets første pilotkurs fikk sin flygerutdanning i Frankrike. Bildet er av Imanuel Tzur i 1938. Foto: Kluger Zoltan

I det jødiske samfunnet i Frankrike er det nå en økende politisk bevissthet. Blant annet samlet 7.000 jøder seg i Paris da den syriske presidenten Bashar Assad besøkte Paris i vår og protesterte mot antisemittiske uttalelser av Assad.

Representanter for det jødiske samfunnet i Frankrike har nå kontakter helt til topps i det franske samfunnet, og de føler at deres standpunkter blir tatt hensyn til, i hvert fall til en viss grad.
I 1995 møtte president Chirac opp hos det jødiske samfunnet og erkjente, for første gang, at også Frankrike var medskyldig i Holocaust, at også mange franskmenn hadde bidradd til at så mange franske jøder ble drept.

Men fremdeles gjenstår det mye før de jødiske samfunnene i Frankrike er like godt organisert som jødene i USA. Det gjenstår også mye når det gjelder kontakt med media. Men mange synes at tingene utvikler seg positivt. Jødene er ikke lenger redde, slik de var på begynnelsen av 1980-tallet da de ventet i tre dager før de fordømte et voldelig angrep på en synagoge i Paris – de var redde for at det ville føre til kritikk.

Men ennå kan mye oppnås ved bedre organisering.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart