Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Skuddsikre biler

Det har vært noen store selvmordsaksjoner i selve Israel (innenfor grensene fra før 1967), og en rekke forsøk til som har vært mer eller mindre "mislykket". Men det store flertallet av skyte-episoder har vært i "de okkuperte områdene", dvs. i Judea og Samaria (Vestbredden) og Gaza. Når disse episodene er rettet mot sivile, har de fleste dreid seg om jødiske sivile som kjørte på veiene.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Det har gjort det mer og mer aktuelt for folk som reiser i disse områdene å gjøre sine biler mest mulig skuddsikre. Det israelske finansdepartementet har nå fritatt utstyr og arbeid til dette fra mva (moms), som er på 17 %.

Mange jøder føler det som en balansegang. De ønsker ikke å gjøre hjemmene sine for skuddsikre – de er bl. a. redde for at det skal føre til at hæren trapper ned sin beskyttelse. Noen anvender den samme logikken om bilene, men mange sikrer seg i bilene. – De fleste innbyggerne i Hebron, f. eks., nekter å foreta noen sikkerhetsforanstaltninger av dette slaget. De vil «leve normalt».

Man kan kjøpe bil-glass som tåler å bli truffet av vanlig gevær-ammunisjon. Ved et treff blir bare et lite område av vinduet ugjennomsiktig, og sjåføren kan kjøre videre.

På siden kan man feste skuddsikkert glass på innsiden av dørene og forsterke dem. Det betyr at man ikke kan åpne vinduet mens man kjører, så det passer best for biler med aircondition. Bilen blir også tyngre, omtrent som et par ekstra passasjerer.

En delvis pansring som beskytter hodet og de mest utsatte delene av kroppen ellers mot skudd, koster 70-90.000 kroner. Skuddsikker vest kan også hjelpe, den koster 4-9.000 kroner. Mange busser, lastebiler og varebiler blir pansret fullstendig, slik at de skal tåle vanlig geværammunisjon samme hvor den treffer.

Regjeringen betaler for nødvendig reparasjon etter at man er truffet av skudd.

Noen bosetninger har kjøpt vester sammen, de går på utlån til dem som skal ut og kjøre. Skoleturer og annet som angår barna, går mest mulig i skuddsikre busser.

Det blir organisert at biler kjører sammen i små konvoier, minst tre biler i hvert. Dersom noen i bilene er bevæpnet, kan de svare dersom de blir angrepet. Det er sjelden slike konvoier blir angrepet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart