Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

USA og Israel

Den nåværende administrasjonen i USA har hele tiden vært sterkt Israel-vennlig. Men tidvis har man også latt folk fra utenriksdepartementet komme med kritikk av Israel.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Stort sett har israelerne ikke tatt det noe særlig alvorlig. Det har vært oppfattet som en del av spillet, noe amerikanerne må si for å tilfredsstille de arabiske oljestatene.

Etter 11. september
Etter som krigen mot terror har pågått, har lederne i USA oppdaget flere ting:

Det er lite støtte å få fra land som Saudi-Arabia. Amerikanerne har baser i Saudi-Arabia først og fremst for å beskytte landet mot Irak. De ble opprettet i tilknytning til Golfkrigen i 1990-91 da Saddam Hussein åpent truet Saudi-Arabia.

USA har oppdaget at Arafat og hans folk har kontakt med terrorister i Irak og Iran.

President Bush følte seg sterkt lurt i tilknytning til den såkalte Karine A-saken, en båt med våpen som skulle til det palestinske området. Arafat forsikret president Bush personlig at han og hans folk ikke hadde noe med dette å gjøre. Det viste seg å ikke stemme. Det førte til et holdningsskifte i administrasjonen.

Støtte til Likud
Sterke krefter i det republikanske partiet har lenge vært sterkt pro-israelske. Fram til president Bush ble valgt, har det vært en sterk tendens til at presidenten har støttet det israelske Arbeiderpartiet (Clinton gjorde det helt åpent), mens Kongressen har støttet høyresiden i Israel (Likud).

De siste månedene er det skjedd at Likud-fløyen, om vi kunne kalle den slik, har fått kontrollen over amerikansk politikk. Israelere som lekker fra samtaler med amerikanerne, forteller at den amerikanske administrasjonen står til høyre for Israels regjering, og støtter sterke virkemidler mot det også de oppfatter som et terror-rike i Arafat-land.
Antakelig ser USA også for seg at Israel skal spille en rolle i det oppgjøret med Irak, siden kanskje også Iran, som amerikanerne tydeligvis forbereder. Men detaljene i disse sakene er hemmelige.

Støtten til Israel i det politiske miljøet er omfattende. I Kongressen omfatter det et stort flertall i begge de store partiene. Som et eksempel kan nevnes at flere amerikanske Kongress-delegasjoner til Israel har unnlatt å besøke Arafat. Den alminnelige oppfatningen i USA er at skal det bli fred, må Arafat først stanse terroren fra hans eget område mot Israel. Så kan forhandlingene starte.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart