Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)

– Iran har nok lavanriket uran til å bygge atombombe

Statsminister Benjamin Netanyahu advarer i et intervju om at Iran allerede sitter på nok lavanriket uran til å kunne sette sammen fem atombomber innen kort tid.

– Iranerne har allerede nok til fem atombomber med lavanriket uran. Dersom sanksjoner presses gjennom nå, kan du faktisk ende opp med en bedre avtale. Dersom du kommer fram til en dårlig diplomatisk løsning, som denne [avtaleforslaget fra Det hvite hus] virker å være, vil du faktisk kunne ende opp med de konsekvensene du ønsker å unngå. Da har du ikke noe annet enn valg enn å bruke militærmakt, understreket Netanyahu i et intervju med det tyske magasinet Bild.

Onsdag møtes landene i P5+1 (De fem vetomaktene i FNs Sikkerhetsråd og Tyskland) og Iran til nye atomsamtaler i Geneve, for å drøfte videre USAs utkast som vil la Iran beholde sine atomsentrifuger. Det er en viktig komponent for å omdanne lavanriket uran til høyanriket uran i et militær atomprogram.

Utsatt sanksjonsavstemning
Tirsdag avslørte flere senatorer og deres medhjelpere at avstemmingen om innføringen av tøffere sanksjoner mot Iran, trolig ikke vil finne sted før etter den nasjonale Thanksgiving-feiringen i desember, melder Times of Israel. Barack Obama og lederne for de tyngste komiteene i Kongressen skal ha kommet til enighet om dette, etter at presidenten oppdaterte dem om Iran-saken.

Republikanernes senator Bob Corker (Foto: Wikimedia Commons)
Republikanernes senator Bob Corker (Foto: Wikimedia Commons)

– Jeg ser ikke for meg at noe vil skje her før vi er tilbake [fra feriedagen], sa republikaner Bob Corker i Senatets utenrikskomité på mandag.

– Det er presidentens synspunkt at dette er det rette å gjøre fra Kongressens side å utsette, for å kunne teste om vi kan gjennomføre dette diplomatisk, forklarer talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

Diplomatiske spenninger
Mens situasjonen mellom den amerikanske administrasjonen og Israel er så spent, har utenriksminister John Kerry utsatt sitt besøk til Israel denne uken til etter Thanksgiving, rapporterer Jerusalem Post. Israels regjering sendte forrige uke en delegasjon til Washington, inkludert handels- og økonomiminister Naftali Bennett, for å overbevise Kongressen om å avvise Obamas avtaleforslag med Iran. Frankrikes president Francois Hollande er for øyeblikket på statsbesøk i Israel for å arbeide med å presse fram et nytt Iran-forslag sammen med russerne.

– Jeg har stor respekt for hans [Netanyahus] bekymringer for sitt land. Statsministeren burde løfte fram sine bekymringer og han har all rett til i verden å offentlig uttrykke sitt standpunkt og forsvare det han mener er hans interesser, sa Kerry under en pressekonferanse i Tyrkia i går.

Det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki hevder uenighetene mellom hennes sjef Kerry og Netanyahu ikke kan beskrives som «spenninger», siden de to har kjent hverandre personlig i flere tiår.

Men Kerry gjentar sine løfter om at ingen avtale de inngår med Iran skal sette Israel i fare.

– Jeg kan forsikre våre venner og alle andre som følger dette at ingenting av det vi forsøker å skape her, etter mine synspunkter, vil sette Israel i større fare, mener han.

Innrømmer diplomatisk nederlag
En dag før atomforhandlingene starter opp igjen, innrømmer regjeringskilder til
Yedioth Aharonoth at Israel sannsynligvis har tapt den diplomatiske kampen mot det amerikanske avtaleutkastet til en midlertidig avtale.

– Vi er fornøyd med at det finnes noen endringer i forhold til den forrige avtalen som ikke ble undertegnet. Men vi tror at i arbeidet fram mot en større avtale, har vi klart å rette verdens fokus mot de mest avgjørende klausulene i avtalen, hevder en kilde.

En annen regjeringskilde er likevel bekymret over konflikten som har bygget seg opp med Det hvite hus.

– De begynner å bli fornærmet. De personlige tingene som anonyme kilder har sagt i Israel om Kerry var overdrevet og burde aldri blitt sagt. Det har skadet situasjonen, forklarer vedkommende.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart