Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Du tror det ikke før du får se det: Saudi-Arabia valgt inn i FNs kvinnekommisjon

En muslimsk kvinne i Niqab (Foto: Edward Musiak, flickr)
En muslimsk kvinne i Niqab. (Foto: Edward Musiak, flickr)
- En svart dag for likestilling og menneskerettigheter, skriver Hillel Neuer i UN Watch. Israelerne ser på valget og lærer mer om hvor seriøst de kan ta FN.

Onsdag 19. april ble Saudi-Arabia valgt til medlem i FNs kvinnekommisjon av FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) for perioden 2018 til 2022.

FNs kvinnekommisjon består av 45 medlemsland og har som sin eneste oppgave å fremme kvinners rettigheter på verdensbasis.

Saudi-Arabia, som er et ultrakonservativt islamsk kongedømme, fikk 47 av 54 stemmer fra medlemmene i ECOSOC til tross for at regimet undertrykker og diskriminerer kvinner på det groveste.

Det var UN Watchs leder Hillel Neuer som lørdag 22. april avslørte det oppsiktsvekkende valget på Twitter og i artikkelen «Ingen spøk: FN valgte Saudi-Arabia til FNs kvinnekommisjon for 2018-2022.» på organisasjonens nettside.

UN Watch er en organisasjon (NGO) med hovedkvarter i Geneve i Sveits. Mandatet går ut på å overvåke FN for å sjekke om organisasjonens innsats står i forhold til organisasjonens formål.

Hillel Neuer (Foto: Twitter)
Hillel Neuer (Foto: Twitter)

Hillel Neuer kaller Saudi-Arabia for «verdens mest kvinne-hatende regime».

– Å velge Saudi-Arabia til å beskytte kvinners rettigheter er som å utnevne en pyroman til sjef for brannvesenet, skriver Neuer på Twitter. Det er absurd – og moralsk forkastelig. Den saudiske diskrimineringen av kvinner er grov og systematisk både juridisk og i praksis.

– Hvorfor har FN valgt verdenslederen i kjønnsdiskriminering til å sitte i kommisjonen for kvinners rettigheter? spør han.

– I dag har FN sendt ut melding om at kvinners rettigheter kan bli solgt for olje-dollar og politisk støtte. FN har sviktet millioner av kvinnelige ofre rundt omkring i verden som hadde håpet å få hjelp og beskyttelse fra verdensorganisasjonen, sier Neuer.

Artikkelen inkluderer også et bilde av et brev som i 2011 ble sendt fra den saudiske FN-delegasjonen til den russiske utsendingen der det foreslås en byttehandel. I brevet lover Saudi-Arabia å gi støtte til Russlands kandidatur om medlemskap i FNs Menneskerettighetsråd (UNHRC) for årene 2013 – 2016, mot at Russland gir den samme gjenytelsen til Saudi-Arabia.

 

Forslag til avtale mellom Saudi-Arabia og Russland (Foto: Twitter)
Saudi-Arabias forslag til avtale med Russland fra 2011 (Foto: Twitter)

Hillel Neuer stiller også spørsmål ved hvilke land som kan ha stemt ja til å gi Saudi-Arabia plass i kvinnekommisjonen. Han skriver at minst fem av 12 EU-land, og minst 15 av 22 demokratiske land må ha gitt sin stemme til Saudi-Arabia. Norge er blant de 22 demokratiske landene som er med i ECOSOC.

Etter UN Watchs avsløring har det kommet mange kraftige reaksjoner og protester på valget av Saudi-Arabia til FNs øverste organ for kvinners rettigheter.

Nyhetsmagasinet Newsweek skrev mandag 24. april at en rekke kvinner, organisasjoner og aktivister har kritisert rådet og dets medlemmer.

Medea Benjamin, en av medstifterne av Code Pink, en global organisasjonen som kjemper for kvinners rettigheter, sier: – Måten det saudiske regimet behandler kvinner på er grusom, og å ha dem med i denne kommisjonen for kvinners rettigheter er så trist, så nedslående og så avskyelig. Hun la til: Du må spørre hva det sier om FN? Og hva sier det om våre verdier?

Den britiske avisen The Independent skrev også om saken på mandag.

Til sammen ble 13 nye medlemsland valgt til FNs kvinnekommisjon for de neste fire årene etter en hemmelig avstemning blant de 54 medlemmene i ECOSOC. De er: Saudi-Arabia, Algerie, Komorene, Kongo, Ghana, Kenya, Irak, Japan, Sør-Korea, Turkmenistan, Ecuador, Haiti og Nicaragua. Vanligvis blir de nominerte medlemmene til rådets forskjellige kommisjoner automatisk godkjent ved akklamasjon av ECOSOC etter at de regionale gruppene – bak lukkede dører – har plukket ut kandidater.

Et annet kvinneundertrykkende land som har plass i FNs kvinnekommisjon, er Iran. Landets medlemskap startet i 2011, og i 2014 ble Iran valgt til fire nye år. USA og Obama-administrasjonen protesterte ikke eller krevde hemmelig avstemning før Iran fikk plassen, skrev CNSNews 24. april 2014.

Saudi-Arabia er det eneste landet i verden som forbyr kvinner å kjøre bil, og har lover som krever at kvinner må ha tillatelse fra et mannlig familiemedlem for å skaffe seg pass, inngå giftemål, reise og noen ganger å ta arbeid eller søke helsehjelp. Landet er rangert som nummer 141 av 144 land i The Global Gender Gap Report, publisert av stiftelsen Verdens økonomiske forum (WEF).

I tillegg til medlemskapet i FNs kvinnekommisjon ble Saudi-Arabia nylig gjenvalgt til FNs menneskerettighetsråd. Der har landet plass til 2019.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart