Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Rekordhøy sysselsetting blant ultraortodokse

Rekordmange ultraortodokse er i arbeid. Her fra det ultraortodokse naboalget Mea She'arim i Jerusalem. (Foto: Reinhardt König)
Nesten to tredjedeler av de ultraortodokse i Israel hadde jobb i 2020.

Israel så en 1% økning i sysselsettingen blant både mannlige og kvinnelige ultraortodokse i 2020. Veksten følger en økning på 3% mellom 2016 og 2020, ifølge tall fra arbeids- og velferdsdepartementet, skriver Israel Hayom.

63,5% av de ultraortodokse i Israel hadde arbeid i 2020, som er rekordhøy sysselssetting i denne gruppen av befolkningen. Blant de ultraortodokse er det for øvrig mer vanlig at kvinnene er i arbeid enn at mennene er det.

Det gjenspeiles i statistikken. Sysselsettingsgraden blant ultraortodokse kvinner ligger på 76%, mens den for menn ligger på 50%. Det er fordi menn tilbringer mye tid i jeshivaer, hvor de studerer de hellige jødiske skriftene.

Knesset-politiker Moshe Arbel fra det ultraortodokse partiet Shas har i årevis jobbet med å øke sysselsettingen blant de ultraortodokse i Israel.

– Både arbeidsgivere og ansatte forstår at ultraortodokse på arbeidsplassen er et fenomen som ønskes velkommen og at det går hånd i hånd med deres ultraortodokse identitet, sier Shas-politikeren, og legger til:

– De ultraortodokse som jobber ønsker å bli innlemmet i arbeidsmarkedet uten å måtte gi opp sin unike identitet som ultraortodoks i staten Israel.

I motsetning til andre jøder i Israel har ikke de ultraortodokse verneplikt i det israelske forsvaret. Det har skapt stor debatt og uro innad i Israel. Det har i årevis vært jobbet med reformer som innfører verneplikt også for de ultraortodokse, uten at det er blitt vedtatt. Det var også en av grunnene til at den tidligere koalisjonen på høyresiden i israelsk politikk brøt sammen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart