Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Netanyahu klarte ikke å danne regjering

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)
Omstridt vernepliktslov gjør at det blir nyvalg i Israel i september.

Onsdag kveld vedtok Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen, å oppløse seg selv og utskrive nyvalg. Det skjer etter at Benjamin Netanyahu ikke klarte å danne en regjering innen fristen, skriver Times of Israel.

Det er halvannen måneder siden Netanyahu og partiet Likud vant valget i Israel 9. april. Siden har det pågått intense regjeringsforhandlinger, men onsdag ble det klart at Netanyahu ikke klarte å danne en flertallskoalisjon.

Tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beitenu har krevd å få vedtatt en lov som gjør at en større andel ultraortodokse må tjenestegjør i det israelske forsvaret. I dag er de ultraortodokse langt på vei fritatt for verneplikten.

Denne saken har vært det største hinderet for å få til en regjeringskoalisjon. Netanyahu var avhengig av støtten både fra Liebermans sekulære parti og de ultraortodokse partiene i Knesset. De ultraortodokse vil på sin side ikke vedta vernepliktsloven, som har vært et stridstema i Israel i mange år.

De ultraortodokse partiene var villige til å gå med på et kompromiss, men Lieberman var vært fast bestemt på at han ikke vil gå med på noen endringer i lovforslaget. Derfor blir det nå nyvalg i Israel 17. september.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman tror de siste ukers uroligheter langs Gazastripen nå er over. (Foto: Flickr)
Avigdor Liberman krevde å få vedtatt en omstridt vernepliktslov for å støtte regjeringskoalisjonen. (Foto: Flickr)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart