Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Seierskysset. Benjamin og Sara Netanyahu feirer på valgnatten 10. april 2019. (Foto: Benjamin Netanyahus Twitter-profil)
Benjamin og Sara Netanyahu feiret på valgnatten 10. april 2019, men tok seieren litt på forskudd. (Foto: Twitter)

– Netanyahu har politiske antenner som forteller ham hva det krever å vinne

Benjamin Netanyahu brukte de virkemidler som måtte til for å vinne.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Alt tyder på at Likud-leder Benjamin Netanyahu får i oppdrag å danne en israelsk regjering for femte gang. Nesten alle høyrepartiene han trenger for en flertallskoalisjon har nå anbefalt ham som ny statsminister.

– Netanyahu har de politiske antenner som forteller ham hva det krever å vinne, hva som er nødvendig for å vekke det politiske grunnfjellet, og så går han etter det, samme hva, uten noe som holder ham tilbake, skriver Herb Keinon i Jerusalem Post. Han mener valgkampen var «stygg», fordi den handlet veldig lite om saker og ideologi og veldig mye om person.

Et av virkemidlene Netanyahu brukte for å vinne, var å forhandle fram et valglistesamarbeid mellom restene av Bayit Yehudi og Otzmat Yehudit.

– Det blir sett på av mange i Israel og i utlandet som at Netanyahu gjorde felles sak med anti-arabiske rasister [i Otzmat Yehudit], noe som er lite bra for Israel og dets omdømme, skriver Keinon.

Valglistesamarbeidet som på engelsk heter Union of Right-Wing Parties (URWP) kom i stand etter at Naftali Bennett og Ayelet Shaked trakk seg ut av Bayit Yehudi og dannet sitt eget parti. Både Bennett og Shaked har tidligere vært medarbeidere av Netanyahu, men røk uklar med ham på det personlige plan, kanskje først og fremst med Netanyahus kone Sarah. Bennett og Shaked har også vært blant Netanyahus fremste politiske motstandere, men nå ser de ut til ikke å få gjenvalg til Knesset. Også det er nok Netanyahu godt fornøyd med. Onsdag morgen står Hayamin Hehadash med 3,14 prosent i oppslutning, for lite til å nå sperregrensen på 3,25 prosent.

Et annet virkemiddel var å legge seg tett opp til USAs president Donald Trump. Nå kommer Trump til å vente hjelp til gjengjeld i presidentvalget i 2020, noe som sannsynligvis vil skape større avstand mellom Israel og halvparten av det amerikanske folk, og flertallet av amerikanske jøder, som stemmer på Demokratene.

Herb Keinon tror Netanyahu, i tråd med israelsk kultur, kommer til å håndtere konsekvensene av sine virkemidler i valgkampen 2019 etter hvert som de dukker opp. Nå var det viktigste for ham å vinne nok en gang, og det klarte han.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart