Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Netanyahu har fått flertall i Knesset

Israels president Reuven Rivlin i samtale med partidelegasjon. (Foto: GPO)
Israels president Reuven Rivlin i samtale med partidelegasjon. (Foto: GPO)
Det nystartede sentrumspartiet Kulanu vippet flertallsoppslutningen i Netanyahus favør i dag. Dermed er det formelt avgjort hvem som stiller seg bak Netanyahu, og som dermed er åpne for å bli med i den sittende statsministerens nye regjering.

Etter at Netanyahus parti Likud vant en overlegen valgseier med 30 mandater mot rivalen Zionist Unions 24 ved Knesset-valget tirsdag for seks dager siden, har det vært ventet at Netanyahu kom til å få i oppdrag å danne ny regjering. Det var imidlertid ikke like krystallklart hvilke partier som kom til å støtte opp om hans kandidatur og sørge for den nødvendige flertallsoppslutningen om ham som regjeringssjef. Dette har blitt klart i president Reuven Rivlins samtaler med de ulike partiene i går og i dag, ifølge israelske medier, blant andre Times of Israel og Jerusalem Post.

Resultatet er at 67 av de 120 Knesset-representantene gir sin støtte til Netanyahu. Det mest selvsagte er det gjelder de 30 mandatene fra hans eget parti Likud, og høyrepartiene Yisrael Beiteinu og Bayit Yehudis henholdsvis seks og åtte mandater. I tillegg har han fått støtte fra begge de ultraortodokse partiene: Shas med syv mandater og United Torah Judaism med seks mandater. Tungen på vektskålen ble sentrumspartiet Kulanu, som ble startet før dette valget av tidligere Likud-politiker Moshe Kahlon. Når deres ti mandater valgte å støtte Netanyahu, var flertallet sikret.

– Vi nominerer Netanyahu, og jo bredere koalisjonen blir, desto bedre er det, sa Kulanu-leder Moshe Kahlon til presidenten, etter å ha understreket at hans parti verken hører hjemme på høyre- eller venstresiden, men er ”sosialt orienterte, med mennesket i fokus”.

Bare Zionist Unions egne 24 mandater ga sin støtte til sin egen kandidat Isaac Herzog overfor presidenten.

Venstrepartiet Meretz med fem mandater og sentrumspartiet Yesh Atid med 11 mandater oppga at de ikke ville slutte seg til noen av de to kandidatene. Det samme gjorde Den arabiske felleslisten med 13 mandater. Disse partiene går dermed inn i opposisjon i Knesset.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart