Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels statsminister Benjamin Netanyahu i møte med Nederlands statsminister Mark Rutte tirsdag 6. september 2016. (Foto: GPO / Flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu i møte med Nederlands statsminister Mark Rutte tirsdag 6. september 2016. (Foto: GPO / Flickr.com)

Fant både støtte og litt kulde i Nederland

Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte Nederland denne uken. Lederen for parlamentets utenrikskomité sier de to landene har ”et nært forhold basert på felles verdier”. Et parlamentsmedlem nektet likevel å ta Netanyahu i hånden.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Den israelske statsministeren har tilbrakt de to siste dagene på besøk i Nederland. Tirsdag møtte han den nederlandske statsministeren Mark Rutte, som han omtaler som ”en venn av Israel og en personlig venn”. På sin Facebook-side skriver Netanyahu dette om møtet:

”Vi diskuterte hvordan forholdet mellom Israel og Nederland kan styrkes, og vi snakket også om flere andre regionale og internasjonale temaer. I kampen mot islamistisk terror har Nederland ingen bedre venn enn Israel. Vi holder hverandres hender når Israel og Nederland konfronterer terroristene som vil dra vår verden tilbake til middelalderen. Samtidig går vi sammen en lys framtid i møte. Israel og Nederland er to innovasjonsnasjoner. Vi er kanskje små i størrelse, men vi er velsignet med enorme talenter, kreativitet, entreprenørskap og oppfinnsomhet. Dette forandrer verden.”

 

– Konflikten handler om Israels eksistens

Onsdag møtte Netanyahu en gruppe sentrale nederlandske politikere i parlamentet. Der ga han dem en innføring i Israels perspektiv på fredsprosessen med palestinerne. Det grunnleggende problemet er at det palestinske lederskapet ikke vil anerkjenne Israels rett til å fortsette å eksistere som en jødisk stat, forklarte han, ifølge Times of Israel.

– Palestinerne vil ha Acre, Jaffa og Tel Aviv. Palestinerne og Abbas vil ikke akseptere Israels eksistens. Palestinerne feirer morderisk terror over hele verden, og i Israel oppkaller de gater etter mordere, sa han.

Netanyahu forklarte videre at det ikke er bosetningene på Vestbredden som er kilden til konflikten, men det at Israel i det hele tatt finnes.

– Problemet er ikke Vestbredden. Problemet er vår eksistens, sa han til nederlenderne.

Les innføringsartikkel: Palestinerne vil ikke godta stat med jødisk flertall

Abbas har i det siste avslått flere invitasjoner til forhandlinger med Israel, fordi han stiller som forhåndsbetingelser at Israel må avslutte all byggeaktivitet i bosetningene på Vestbredden samt i Øst-Jerusalem, og at en gruppe palestinske fanger må løslates fra fengsel slik de etter avtalen skulle ha blitt i 2014 dersom ikke de daværende fredsforhandlingene hadde brutt sammen. Netanyahu har på sin side sagt en rekke ganger at han ønsker å gjenoppta fredsforhandlingene når som helst, men uten forhåndsbetingelser.

 

– Israel beskytter Europa

Netanyahu gjorde også nederlenderne oppmerksomme på at han mener Israel spiller en viktig rolle for Europas sikkerhet. Israels selvforsvar er på mange måter et forsvar av Europa, uttrykte han.

– Israel beskytter ikke bare seg selv, men også Europa. Israel er den mest stabile aktøren i Midtøsten og den mest stabiliserende faktoren i Midtøsten, sa han.

Den nederlandske utenrikskomiteens leder Angelien Eijsink avsluttet møtet med en uttalelse om at det nære forholdet mellom de to landene er basert på felles verdier.

 

Nektet å håndhilse

Etter møtet hilste Netanyahu på flere nederlandske parlamentsmedlemmer. Ett av dem avslo den utrakte hånden og pekte i stedet på et palestinsk flagg han hadde pyntet seg med på jakken. Den kalde mottakelsen var det Tunahan Kunzu fra innvandrerpartiet Denk som sto for. Den 35 år gamle politikeren er født i Istanbul. I 2014 gikk han i spissen for et mislykket forsøk på å få Nederland til å anerkjenne ”Palestina” som stat.

 

Skal stå sammen om vannprosjekt til Gaza

Et konkret samarbeidsprosjekt som ble gjort kjent under besøket, var at den nederlandske regjeringen vil støtte Israel i arbeidet med å forbedre vann- og energitilførselen til Gaza. Netanyahu opplyste at den israelske regjeringen blant annet har vedtatt å bygge en ny gassrørledning til Gaza, og at Nederland vil være en samarbeidspartner i dette, ifølge Jerusalem Post og i24 News.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart