Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Tidligere statsminister gjør comeback

Forsvarsminister Ehud Barak (Foto: WEF)
Tidligere forsvarsminister og statsminister Ehud Barak gjør politisk comeback i Israel. (Foto: WEF)
En fersk meningsmåling viser at Ehud Baraks nye parti ligger an til å få seks seter.

Onsdag 26. juni kunngjorde den tidligere statsministeren Ehud Barak at han gjør politisk comeback. Barak var statsminister for Arbeiderpartiet fra 1999 til 2001. Han var også forsvarsminister i Israel fra 2007 til 2013, hvorav de fire siste årene var i Benjamin Netanyahus regjering. Nå vil Barak utfordre sin tidligere sjef ved nyvalget i september, skriver Times of Israel.

– Vi har kommet her i dag for å kunngjøre etableringen av et nytt parti, som vil jobbe for å reformere landet og samfunnet. Dette er ikke tiden for å sitte stille på sidelinjen, sa Barak under pressekonferansen i Tel Aviv. Til stede var også hans politiske partnere – tidligere IDF-sjef Yair Golan, jusprofessor Yifat Biton og entreprenør Kobi Richter. Navnet på det nye partiet er ikke kjent.

Barak, som nå er 77 år gammel, var den lengstsittende sjefen i det israelske forsvaret og landets mest dekorerte soldat da han ble valgt til statsminister i 1999 – etter å ha slått Netanyahu. I 2011 brøt han med Arbeiderpartiet. Siden har han vært uavhengig. Nå håper han å gjenta suksessen fra 1999.

– Netanyahus karriere nærmer seg slutten, sa Barak under presentasjonen.

En spørreundersøkelse som er gjort etter kunngjøringen til Barak viser at den tidligere statsministeren foreløpig ligger an til å kunne få seks seter i parlamentet. Netanyahus parti Likud og Benny Gants parti Blå og hvite, som er de to største partiene i Israel, ligger begge an til å få 32 seter hver.

Netanyahu og Likud fikk flest stemmer ved valget i april, men klarte ikke å danne regjering. Derfor ble det i slutten av mai utlyst nyvalg i Israel. Et av de største hindrene for å danne en koalisjonsregjering har vært en omstridt vernepliktslov, som gjør at en større andel ultraortodokse må tjenestegjør i det israelske forsvaret. Israelerne går til urnene igjen 17. september.

Forsvarssjef Benny Gantz (f.v.) skal være imot et Iran-angrep uten USAs hjelp, mens statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak skal være for. (Foto: IDF)
Dette bildet er fra 2012 da Benny Gantz (t.v.) var sjef i det israelske forsvaret, Benjamin Netanyahu var statsminister og Ehud Barak forsvarsminister. Ved nyvalget i september vil alle tre kjempe om å bli statsminister i Israel. (Foto: IDF)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart