Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Forsvarsminister Ehud Barak (Foto: WEF)
Tidligere forsvarsminister og statsminister Ehud Barak gjør politisk comeback i Israel. (Foto: WEF)

Tidligere statsminister gjør comeback

En fersk meningsmåling viser at Ehud Baraks nye parti ligger an til å få seks seter.

Onsdag 26. juni kunngjorde den tidligere statsministeren Ehud Barak at han gjør politisk comeback. Barak var statsminister for Arbeiderpartiet fra 1999 til 2001. Han var også forsvarsminister i Israel fra 2007 til 2013, hvorav de fire siste årene var i Benjamin Netanyahus regjering. Nå vil Barak utfordre sin tidligere sjef ved nyvalget i september, skriver Times of Israel.

– Vi har kommet her i dag for å kunngjøre etableringen av et nytt parti, som vil jobbe for å reformere landet og samfunnet. Dette er ikke tiden for å sitte stille på sidelinjen, sa Barak under pressekonferansen i Tel Aviv. Til stede var også hans politiske partnere – tidligere IDF-sjef Yair Golan, jusprofessor Yifat Biton og entreprenør Kobi Richter. Navnet på det nye partiet er ikke kjent.

Barak, som nå er 77 år gammel, var den lengstsittende sjefen i det israelske forsvaret og landets mest dekorerte soldat da han ble valgt til statsminister i 1999 – etter å ha slått Netanyahu. I 2011 brøt han med Arbeiderpartiet. Siden har han vært uavhengig. Nå håper han å gjenta suksessen fra 1999.

– Netanyahus karriere nærmer seg slutten, sa Barak under presentasjonen.

En spørreundersøkelse som er gjort etter kunngjøringen til Barak viser at den tidligere statsministeren foreløpig ligger an til å kunne få seks seter i parlamentet. Netanyahus parti Likud og Benny Gants parti Blå og hvite, som er de to største partiene i Israel, ligger begge an til å få 32 seter hver.

Netanyahu og Likud fikk flest stemmer ved valget i april, men klarte ikke å danne regjering. Derfor ble det i slutten av mai utlyst nyvalg i Israel. Et av de største hindrene for å danne en koalisjonsregjering har vært en omstridt vernepliktslov, som gjør at en større andel ultraortodokse må tjenestegjør i det israelske forsvaret. Israelerne går til urnene igjen 17. september.

Forsvarssjef Benny Gantz (f.v.) skal være imot et Iran-angrep uten USAs hjelp, mens statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak skal være for. (Foto: IDF)
Dette bildet er fra 2012 da Benny Gantz (t.v.) var sjef i det israelske forsvaret, Benjamin Netanyahu var statsminister og Ehud Barak forsvarsminister. Ved nyvalget i september vil alle tre kjempe om å bli statsminister i Israel. (Foto: IDF)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart