Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Labour-leder Amir Peretz og Meretz-sjef Nitzan Horowitz i samtaler 13. januar 2020. Nå stiller de felles liste. (Foto: Privat)

Venstresiden i Israel forener seg

Partiene Labor-Gesher og Meretz stiller felles liste ved valget 2. mars.

LO har nettopp bekreftet at de vil utslette Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Partiene Labor-Gesher og Meretz vil stille med felles liste ved valget til ny nasjonalforsamling 2. mars. Det melder de to partiene i en pressemelding. Begge partiene tilhører den politiske venstresiden, skriver Times of Israel.

Beslutningen om å stille med en felles liste kommer etter maratonsamtaler mellom Labour-leder Amir Peretz og Meretz-sjef Nitzan Horowitz. Det er frykten for at partiene ikke vil kommer over sperregrensen som gjør at de velger å stille med felles liste. Sperregrensen i Israel er på 3,25 prosent.

– Dette er et viktig grep før 2020-valget, som vil sikre muligheten til å danne en regjering for endring og håp, sier lederne i en pressemelding.

Meretz og Labour, det israelske arbeiderpartiet, har også tidligere hatt samtaler om å stille med en felles listen – uten at det har materialisert seg. Før valget i september slo Labour seg sammen med det nystartede partiet Gesher, mens Meretz var med i en allianse kjent som Demokratisk union.

– Sionisme, sosialisme og brorskap er virkelig tilbake på kartet, skriver Meretz-politiker Ilan Gilon på Twitter. Han får støtte av en Labour-politiker:

– En felles liste av den sionistiske venstresiden, som vil redde landet og bevare det sionistisk og demokratisk, sier Labour-politiker Merav Michaeli.

Men ikke alle er fornøyde med den nye politiske alliansen. Flere i Labour er skeptisk til å samarbeide med Meretz, som er langt på venstresiden i israelsk politikk. Samtidig er andre i Meretz motstandere av samarbeid med Labour.

På grunn av den politiske uenigheten mellom partiene spekuleres det allerede nå i om den nye alliansen vil bryte opp igjen etter valget 2. mars.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart