Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Forhandle med Arafat?

Et hovedtema i Ariel Sharons valgkamp var at Israel ikke skulle "forhandle under ild". Med andre ord: Terroren og angrepene må stanse først, deretter kan Israel forhandle.

Etter terrorangrepet på USA 11. september har Israel fått større forståelse for dette synspunktet. Til og med EU har satt Hamas og Islamsk Jihad på listen over terrororganisasjoner, og forlangt at Arafat forbyr og oppløses disse organisasjonene. Det er også en sterkt økning i forståelsen av at når Arafat ikke gjør noe med terroren, må Israel ta saken i egne hender.

Situasjonen nå er at Arafat har arrestert noen få. Men stort sett er hele det palestinske terror-apparatet intakt. Arafat holdt en tale som har fått mye dekning i Vesten. Men han erklærte ikke intifadaen for slutt. Han sa bare at det ikke var i palestinernes interesse å foreta terror-angrep i Israel akkurat nå.

I denne situasjonen kommer det melding om at utenriksminister Peres har forhandlet med palestinske ledere og inngått en avtale om å anerkjenne en palestinsk stat.

Ifølge et regjeringsvedtak stiller Israel disse kravene for å begynne forhandlinger: Arafats styre skal arrestere terrorister, konfiskere ulovlige våpen, oppløse terror-organisasjoner, ta effektive mottiltak mot terror og stanse all oppfordring til vold (i medier og i undervisning).

I avtalen Peres skal ha framforhandlet, er disse punktene ikke betingelser som må oppfylles før forhandlingene begynner, men en del av en seks-ukersperiode hvor Israel skal avslutte avstengningen av de palestinske områdene, stanse veksten i bosetningene og overføre penger til palestinerne.

I en lederartikkel er Jerusalem Post meget negativ til dette. De skriver om Peres’ opplegg at dette er en «film» vi har sett før, med stort sett de samme «skuespillerne» i de samme rollene. Peres inngikk Oslo-avtalen bak ryggen på Yitzak Rabin og framla for han noe som mer eller mindre var en fullbyrdet kjensgjerning.

For egen regning til jeg tilføye at dersom dette går som det alltid har gått før, vil verden forvente at Israel oppfyller sin del av avtalen, mens det godtas (mer eller mindre) at Arafat ikke gjør noe for å oppfylle sin del.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart