Forhandle med Arafat?

Et hovedtema i Ariel Sharons valgkamp var at Israel ikke skulle "forhandle under ild". Med andre ord: Terroren og angrepene må stanse først, deretter kan Israel forhandle.

Etter terrorangrepet på USA 11. september har Israel fått større forståelse for dette synspunktet. Til og med EU har satt Hamas og Islamsk Jihad på listen over terrororganisasjoner, og forlangt at Arafat forbyr og oppløses disse organisasjonene. Det er også en sterkt økning i forståelsen av at når Arafat ikke gjør noe med terroren, må Israel ta saken i egne hender.

Situasjonen nå er at Arafat har arrestert noen få. Men stort sett er hele det palestinske terror-apparatet intakt. Arafat holdt en tale som har fått mye dekning i Vesten. Men han erklærte ikke intifadaen for slutt. Han sa bare at det ikke var i palestinernes interesse å foreta terror-angrep i Israel akkurat nå.

I denne situasjonen kommer det melding om at utenriksminister Peres har forhandlet med palestinske ledere og inngått en avtale om å anerkjenne en palestinsk stat.

Ifølge et regjeringsvedtak stiller Israel disse kravene for å begynne forhandlinger: Arafats styre skal arrestere terrorister, konfiskere ulovlige våpen, oppløse terror-organisasjoner, ta effektive mottiltak mot terror og stanse all oppfordring til vold (i medier og i undervisning).

I avtalen Peres skal ha framforhandlet, er disse punktene ikke betingelser som må oppfylles før forhandlingene begynner, men en del av en seks-ukersperiode hvor Israel skal avslutte avstengningen av de palestinske områdene, stanse veksten i bosetningene og overføre penger til palestinerne.

I en lederartikkel er Jerusalem Post meget negativ til dette. De skriver om Peres’ opplegg at dette er en «film» vi har sett før, med stort sett de samme «skuespillerne» i de samme rollene. Peres inngikk Oslo-avtalen bak ryggen på Yitzak Rabin og framla for han noe som mer eller mindre var en fullbyrdet kjensgjerning.

For egen regning til jeg tilføye at dersom dette går som det alltid har gått før, vil verden forvente at Israel oppfyller sin del av avtalen, mens det godtas (mer eller mindre) at Arafat ikke gjør noe for å oppfylle sin del.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart