Søk

Beilin til Meretz

Under primærvalget i Arbeiderpartiet i 1999 fikk Yossi Beilin nest flest stemmer. (Shlomo Ben-Ami, som ble utenriksminister i regjeringen Barak, fikk flest. Barak selv var allerede valgt og ikke med i valget.)

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Denne gangen fikk Yossi Beilin så få stemmer at han kom på 36. plass på listen til valget 28. januar. Når meningsmålingene bare gir Arbeiderpartiet omkring 20 plasser i det neste Knesset, vil det si at hans muligheter for å komme inn i Knesset, var små.

Beilin bestemte seg da for å forlate Arbeiderpartiet og stille på listen til Meretz (Israels SV). Men siden den listen egentlig var klar på forhånd, fikk han bare en 11. plass. Det er mulig, men ikke sannsynlig, at han da kommer inn i Knesset. (Yael Dayan, datter av avdøde Moshe Dayan, står minst like langt til venstre som Beilin og kom enda lenger ned ved primærvalget. Hun byttet også parti. Hun får 12. plass hos Meretz.)

Beilin sa at den avgjørende grunnen til at han forlot Arbeiderpartiet, var at et flertall av dem som ligger an til å bli valgt i Arbeiderpartiet, støtter Ariel Sharons samlingsregjering. – Mange vil finne det rimelig at Beilin er i Meretz, for det er der han hører til politisk.

Oslo-avtalen
Beilin er 54 år gammel. Han kom inn i Knesset i 1988. Han er framfor noen andre mannen bak Oslo-avtalen. I dag er vel den vanligste oppfatningen i Israel at den var en ulykke for landet – og for palestinerne også.

I nr. 2/1997 av Midtøsten i fokus finner vi følgende: «Yossi Beilin, som var Peres’ nærmeste medarbeider, fortalte i et intervju med den israelske Ha’aretz 7.3.1997 at han selv aldri noen gang spurte seg selv hvor fredsprosessen skulle føre hen, hva fredsprosessen skulle ende med. Han snakket heller aldri noen gang verken med Rabin eller Peres om dette, og visste ikke om at de snakket sammen om det heller! Beilin sier: «Jeg ønsker å leve i en verden hvor det finnes en mulig løsning på våre eksistensielle problemer. Jeg har ikke noe bevis på at det er tilfellet. … Jeg er ganske enkelt ikke innstilt på å leve i en verden hvor ting ikke kan løses.» Så langt vårt sitat fra 1997.
Noen vil kalle det uansvarlig å bygge et lands politikk, og et lands skjebne, på hva en enkelt person er «innstilt på å godta».

Etnisk strid
Fram til Amram Mitzna vant primærvalget nå i november, var tidligere forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer leder for Arbeiderpartiet. Beilin hadde ført en lang og seig kamp for å få ham fjernet. Det lyktes, altså.

Ben-Eliezer er orientalsk (orientalske er jøder med bakgrunn i arabiske land). Og han selv og mange andre orientalske jøder mener at Beilin og mange andre europeiske jøder i Arbeiderpartiet ikke tåler at noen orientalske får lederstillinger i samfunnet. (Fram til 1977, så lenge Arbeiderpartiet hadde statsministeren, var de orientalske jødene – som var i flertall i Israel – praktisk talt holdt helt utenfor maktposisjoner. Det var Menahem Begin fra Likud som fikk endret på dette.) For mange orientalske jøder var det å hindre at Beilin ble valgt ikke bare et spørsmål om utenrikspolitikk, men også om kamp mot det de anser som rasisme.

Ellers er spenningen mellom europeiske og orientalske jøder i Israel sterkt redusert de senere årene. Men fremdeles kan altså slike motsetninger gjøre seg slike utslag som vi har sett her.

 


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart