Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Da CIA lærte å makulere papir skikkelig

4. november 1979, ni måneder etter ayatollah Ruhollah Khomeinis revolusjon i Iran, holdt en gruppe revolusjonære studenter en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Teheran. Aktivistene kom seg inn på ambassadeområdet og tok flere titalls amerikanere som gisler, noe som ble starten på en 444 dager lang gisselkrise. En av de unge aktivistene som voktet amerikanerne og gav dem tøff behandling var Mahmoud Ahmadinejad, som senere skulle bli verdenskjent som Irans president.

Det var ikke bare gisler revolusjonens stormtropper tok kontroll over i den amerikanske ambassaden. De fant også store mengder topp-hemmelige dokumenter fra amerikansk etterretning, de fleste makulert i all hast da amerikanerne begynte å oppleve situasjonen truende.

Men de unge idealistiske islamistene gav seg ikke så lett. 250 kvinnelige studenter ble satt til å rekonstruere de makulerte dokumentene bit for bit. Dette var mulig fordi knivbladene i makuleringsmaskinen bare hadde kuttet arkene én vei. Arbeidet tok to år, men til slutt ble det en samling dokumenter som til sammen ble veldig pinlig for USA, Israel og det styrtede regimet til den iranske sjahen Muhammed Reza Pahlavi.

Før revolusjonen hadde CIA omkring fem tusen betalte informanter i sjahens Iran, likevel klarte de ikke å forstå at den islamske revolusjonen nærmet seg. I august 1978, et halvår før revolusjonen, opplyste lokale CIA-offiserer til president Jimmy Carter at det ikke var noen større fare for at sjahens regime skulle bryte sammen.

De gjenopprettede dokumentene avslører også den tette forbindelsen mellom Israel og sjah-regimet. Et referat fra et hemmelig møte mellom Israels forsvarsminister Ezer Weizman og Irans viseforsvarsminister, generalløytnant Hassan Toufanian, gir «klare beviser på at Israel hadde utviklet, produsert og planla å selge til Iran en langtrekkende ballistisk rakett som kunne bære atomstridshode».

På slutten av 1970-tallet var Israel og Iran i startfasen på et storstilt samarbeidsprosjekt mellom de to landenes våpenindustri. I tillegg til ballistiske raketter var det blant annet samarbeidsplaner når det gjaldt granater og artillerideler, sjø-til-sjø rakett med rekkevidde på 200 kilometer og et krigsfly.

Da revolusjonen kom ble alle samarbeidsprosjekter lagt på is.

– Dersom ikke Khomeini hadde tatt makten så tidlig, kunne han tatt over et land væpnet med langtrekkende raketter som kunne bære atomstridshoder og jetjagere som var antatt å være det beste i verden, skriver Bergman.

CIA lærte en lekse i Teheran, og fikk makuleringsmaskiner som ødela ark mer grundig. Det hører mer til historien at flere av de rekonstruerte dokumentene ble utgitt i bokform, noe ble også solgt i Europa. Det kan også nevnes at Israel fikk fraktet det meste av sine hemmelige dokumenter fra den israelske ambassaden i Teheran til trygghet i Israel allerede i november 1978, fire måneder før revolusjonen.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart