Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Et møte med Den grønne prinsen

Mosab Hassan Yousef gav sjelden god informasjon til den israelske sikkerhetstjenesten i over ti år. Som sønn sjeik Hassan Yousef, grunnleggeren av Hamas på Vestbredden, var han hevet over mistanke om å være kollaboratør.

Få har et bedre utgangspunkt enn Mosab Hassan Yousef (32) til å skrive en selvbiografi, hans unge alder til tross. «Sønn av Hamas» forteller en ubegripelig livshistorie om en mann som vokste opp som konservativ muslim, men som vendte ryggen til sine gamle verdier og ble både kristen og agent for Shin Bet.

Yousef jr. ble født i Ramallah i 1978. Han er den eldste av åtte søsken. Fra han var liten ønsket han å være en kriger for den palestinske sak, akkurat som det var drømmen til så mange andre jevnaldrende palestinske barn. Allerede som tiåring ble han arrestert for første gang, og ble siden arrestert og fengslet av israelske styrker ved en rekke anledninger.

Faren et forbilde
I «Sønn av Hamas» kommer Mosabs kjærlighet til sin far og sin familie tydelig fram. Sjeiken var sønnens store forblide. Ingen andre var så rause og kjærlige som ham. Ingen var så hengivne i troen på Allah. Ingen andre levde troen ut på en like inderlig måte. Han brydde seg verken om status, penger eller makt – på tross av sin posisjon – men var opptatt av å føre mennesker til et nærere forhold til den muslimske Gud. Dette smittet av på sønnen.

Ifølge Mosab var hans fars ønske og hensikt med Hamas aldri å mane til vold, men å arbeide for at sekulære palestinere kunne komme til tro på den samme Gud som ham. Likevel var sjeiken ikke imot blodsutgytelse, han mener dem som angriper israelere utfører Allahs vilje.

Arrestasjon og forhør
En hendelse da Mosab var blitt 17 år gammel endret hans liv dramatisk. Sammen med kameraten Yousef Dawood ble han arrestert, mistenkt for å ha skaffet seg våpen for å bruke dem til å angripe israelere. Behandlingen de fikk i fengslet var svært tøff.

Etter flere uker ble Mosab avhørt av en Shin Bet-ansatt ved navn Loai. Han tilbød ham en jobb som agent. Loai forstod verdien en førstefødt sønn av en Hamas-grunnlegger kunne ha som spion for Israel. Etter litt betenkningstid takket Yousef ja, men planla å bruke stillingen til å gjøre skade mot Israel. For å beskytte ham mot palestinsk mistanke om samarbeid lot Shin Bet ham være i fengsel ett år til, før Mosab slapp ut.

Påvirket av kristne
Kort tid etter løslatelsen ble Mosab med på et kurs i kristendom som en gruppe kristne arrangerte i Vest-Jerusalem. Her ble han nær venn av en rekke av deltakerne, og fikk også et nytestamente i gave. Yousef begynte å lese i det og opplevde at hans verdier og holdninger begynte å endre seg. Jesu ord om å elske sine fiender gikk på tvers av det han hadde vokst opp med og det gjorde inntrykk på ham.

Etter en tid ble Mosab på ny kontaktet av Loai og de to møttes på et kontor i en israelsk bosetning. Yousef fryktet for hva Shin Bet ville tvinge ham til å gjøre, men frykten viste seg å være ubegrunnet. Det første oppdraget han fikk var å få seg en utdannelse på den israelske statens regning. Kun «idioter» blir mistenkt for å være spion for Israel på Vestbredden, så derfor måtte han ikke ende opp uten en god CV. Shin Bet gav ham også lommepenger, ba ham kjøpe seg noe fint og lovte å passe på ham.

Dyktig spion
Mens utdannelsen pågikk ble Mosab trent opp av Shin Bet. Han ble gode kamerater med sine føringsoffiserer og hans ønske om å drepe dem og skade Israel forsvant. Hele hans verdenssyn var i ferd med å endres.

Først etter å ha fullført utdannelsen begynte han å få oppdrag fra etterretningsorganisasjonen. Etter kun kort tid i tjenesten avslørte han sin dyktighet som spion. En rekke selvmordsangrep ble forhindret og en rekke terrorister arrestert på grunn av hans arbeid.

Mosab fikk kodenavnet «Den grønne prins» av Shin Bet. Grønt representerte hans Hamas-tilknytning, mens «prins» refererte til hans far som en sentral skikkelse i terrorbevegelsen. Etter kort tid blir han deres desidert viktigste og mest pålitelige kilde til informasjon.

Endret syn på faren
Samtidig som Mosab reddet israelske liv med sin spioninnsats, vokste den nye kristne troen fram i ham. Med det endret han også oppfatning av sin far totalt. Nå ser han dobbeltmoralen i hans handlinger. Sjeiken lar andre utføre de onde gjerninger i Allahs navn som han ikke klarer å rettferdiggjøre for seg selv. Mosab sammenlikner ikke lenger seg selv og alle rundt seg med sin far. Men han sammenlikner alle med Jesus og Bibelens standard.

Største bragder
Mosabs to siste oppdrag ble også hans klart største bragder. Alene klarte han å avdekke hele Hamas øverste ledelse, som fram til da hadde vært under jorden, skjult fra medias og etterretningsorganisasjonenes søkelys. Samtidig var hans informasjon avgjørende ved arrestasjonen av Ibrahim Hamed, en terroristleder med over 80 liv på samvittigheten, alle drept i en rekke selvmordsangrep.

I dag lever Mosab Hassan Yousef i California, USA. Her er han medlem i en evangelisk kristen forsamling og har lagt både islam og spionvirksomheten bak seg. Han er klar på at den eneste måten man kan få fred i Midtøsten, er gjennom tilgivelse. Selv har han kjent på hatet mot jøder og israelere. Han har også kjent hvordan hans hat ble slukket da han møtte et annet verdensbilde i den kristne troen og ved nærkontakt med «fienden». Hans budskap er kanskje enkelt, men utrolig kraftfullt tatt i betraktning den bakgrunnen han har og de opplevelsene han beskriver i boken sin.

Ønsker du å lese en bok som griper hjerteroten, er «Sønn av Hamas» med dette varmt anbefalt.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart