Elie Wiesel er en verdenskjent fredsforkjemper. (Foto: Veni Markovski)
Elie Wiesel er en verdenskjent fredsforkjemper. (Foto: Veni Markovski)

– Ikke sammenlign Holocaust med Iran

Fredsprisvinner og Holocaust-overlevende Elie Wiesel kritiserer Israels statsminister Benjamin Netanyahus sammenlikning av Iran-trusselen og Holocaust.

– Israels statsminister er ikke bare tillatt å bruke minnet om en tredjedel av vårt folk [som døde under Holocaust] når han snakker om [dagens] eksistensielle trusler, det er hans plikt, sa Benjamin Netanyahu torsdag.

På Minnedagen for Holocaust sammenliknet han det Holocaust jødene opplevde under andre verdenskrig, med den virkelighet Israel kan stå overfor i dag dersom Iran får skaffet seg masseødeleggelsesvåpen.

Uakseptabelt og umulig
Den sammenlikningen liker ikke Auschwitz-overlevende og Nobels fredsprisvinner Elie Wiesel. I et intervju med Globes Online sier han at Iran selvsagt utgjør en stor trussel, men at de aldri kan skape et nytt Auschwitz.

– Jeg liker ikke dette [bruk av Holocaust til sammenlikningsformål i politisk debatt]. Det er uakseptabelt og umulig å sammenlikne ting med Holocaust. For eksempel finnes det ultra-ortodokse som plasserer gule davidsstjerner på sine barn i protest – og det i Israel av alle steder. Hva er det vi har blitt?, undrer han seg.

Da han får påpekt Netanyahus stadige påpeking av Holocaust og Iran-trusselen, svarer Wiesel:

– Iran er en fare, men å hevde at de er i ferd med å skape et andre Auschwitz? Jeg sammenlikner ikke noe som helst med Holocaust.

Avslo tilbud om presidentskap
I artikkelen avslører også Wiesel at han i 2007 ble spurt av daværende statsminister  Ehud Olmert om han ville bli Israels neste president.

– Jeg nektet, fordi jeg ikke er israelsk og jeg bor ikke i Israel. Da sa han: «Jeg kan gjøre deg israelsk i løpet av fem minutter.» Så det var press på meg om å akseptere tilbudet. I Israel, hvis du sier nei, blir presset nemlig bare forøkt. Så jeg sa at det ikke vil skje, fordi jeg ikke passer til jobben og fordi kona mi ville skilt seg fra meg.

I stedet aksepterte sittende president Shimon Peres jobben. Også  han har mottatt Nobels fredspris.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart