Ismail Haniyeh er leder for Hamas-regimet på Gaza-stripen, og skal den siste tiden ha sikret seg økt kontroll i organisasjonen på bekostning av ledere i utlandet.
Ismail Haniyeh er leder for Hamas-regimet på Gaza-stripen, og skal den siste tiden ha sikret seg økt kontroll i organisasjonen på bekostning av ledere i utlandet.

Hamas: – I hemmelige samtaler med fem europeiske regjeringer

Hamas-ledere hevder de er i hemmelige politiske samtaler med fem medlemsland i EU. Kilder på Gaza-stripen nevner land som Storbritannia, Frankrike, Holland, Østerrike og Sverige.

– Jeg kan si det et er et viktig nivå, uten å definere om det er junior eller senior, og kanalene fungerer. Det er ikke bare en kontakt. Det er samtalekanaler, sier Osama Hamdan, en Hamas-leder som bor i Beirut, til nyhetsbyrået AP.

Regjeringene i London, Paris, Amsterdam, Wien og Stockholm benekter at de har noen politisk kontakt med Hamas.

Hamas står på listen over terrororganisasjoner både i EU og USA. Det internasjonale samfunnet har offisielt nektet å ha noe med gruppen å gjøre før de avviser vold, anerkjenner Israel og tidligere inngåtte avtaler mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene.

I januar 2011 kom det fram på TV2 at Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde flere telefonsamtaler med Hamas-leder Khaled Mashaal våren 2007. Først avviste Støre at det hadde funnet sted samtaler, deretter måtte han innrømme at telefonsamtaler hadde funnet sted.

Senest i november 2011 gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det klart at norske diplomater har instruks om å holde dialog med Hamas.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart