Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Skjermdump fra video på internett som viser Haniyehs ankomst til Tunisia.
Skjermdump fra video på internett som viser Haniyehs ankomst til Tunisia.

Slik går det når noen vil ha dialog med Hamas-leder Ismail Haniyeh

Leder for Hamas-regimet, Ismail Haniyeh, har vært på utenlandsturné. I Tunisia ble han mottatt av en folkemengde som ropte "Å drepe jødene er en plikt".

– Norske diplomater har instruks om å snakke med Hamas, understreket utenriksminister Jonas Gahr Støre i en tale nylig. Se hvordan det gikk da de nye lederne i Tunisia ville snakke med Hamas-leder Ismail Haniyeh.

 

Dødsrop ved ankomst

Haniyeh ankom flyplassen i Tunisia 5. januar. Videobilder som er publisert på internett viser en stor folkemengde som trenger seg inn på Haniyeh før han bøyer seg for kysse jorden.

Deler av velkomstgruppen bryter deretter ut i islamistiske kamprop:

«Å drepe jødene er en plikt. Å drive ut jødene er en plikt. Å knuse jødene er en plikt,» skriker folkemengden.

 

Ingen fred og ingen kompromiss

Dagen derpå besøkte Haniyeh et marked i Tunisia. Aktivistenes rop ser nå ut til å ha moderert seg noe. 6. januar roper de:

«Lederen Ismail sa: Vi vil aldri anerkjenne Israel. Motstandskamp, motstandskamp – ingen fred og ingen kompromiss. Motstandskamp, motstandskamp – ingen fred og ingen kompromiss.»

I et annet glimt fra samme hendelse roper folkemengden:

«Vi svarer på ditt kall. Gjør våre hodeskaller til en stige for din ære. Vi svarer på ditt kall og vil ofre vårt blod for deg. Vi svarer på ditt kall. Gjør våre hodeskaller til en stige for din ære.»

 

Hær skal erobre Jerusalem

Haniyeh blir presentert for en gutt i folkemengden. Videoopptakene viser at han sier til gutten:

«Om Allah vil, kan du være med i hæren som erobrer Jerusalem.»

Deretter er det Haniyeh selv som leder folkemengden i kamprop. De følgende setninger ble først ropt av Haniyeh, før folkemengden svarer det samme:

«Vi har reist oss for Allahs sak. Vi ønsker å løfte flagget høyt. Må Islams herlighet bli gjenopprettet. Må renheten til Al-Aqsa bli gjenopprettet. Må vårt blod bli spilt. Må deres [jødenes] blod bli spilt. Allah er stor. All ære til Allah. (…) O Jerusalem, vi kommer.»

 

Aldri anerkjennelse av Israel

Samme dag holdt Haniyeh en tale som ble kringkastet på Hamas-stasjonen Al-Aqsa TV:

«[Vi sier] til monster-enheten [Israel] i landet Palestina. Så lenge folket i Tunisia, i Sfax, sier: ‘Folket ønsker frigjørelse av Palestina’, sier vi til Israel: «Mørke dager venter deg, om Allah vil.» Mørke dager venter den zionistiske enheten.

Brødre og søstre, vi ble fortalt [under Gaza-krigen] at dersom vi ønsket at krigen skulle stanse og blokaden heves, og dersom vi ønsket det røde teppet skulle bli rullet ut, slik at vi kunne nå Det hvite hus og andre steder, ville vi måtte anerkjenne Israel, oppgi motstandskampen og løslate [Gilad] Shalit. Vi svarte, fra hjertet av beleiringen, fra under ruinene, fra plassene som ble bombardert av F-16 flyene… Vi sa da, og vi sier til dere nå, i hovedstaden av Sør-Tunisia: Vi vil aldri, ikke noen gang, anerkjenne Israel.»

 

Hele Israel skal vinnes tilbake

Al-Aqsa TV har også gjengitt en annen tale fra Haniyehs besøk i Tunisia. Her slo han fast at Palestina gjelder hele området fra [Middel-]havet til [Jordan-]elven.

– Landet Palestina, brødre og søstre, er et islamsk waqf [et landområde som er gitt for alltid til islam], slik det ble erklært av den andre kalif, Omar ibn Al-Khattab. Vi skal ikke oppgi det islamske waqf på landet Palestina, og Jerusalem skal ikke bli delt i Vest- og Øst-Jerusalem. Jerusalem er en samlet by, og Palestina strekker seg fra Middelhavet til Jordan-elven, og fra Naqoura [ved grensen mot Libanon] til Umm Al-Rashrash [Eilat] i sør, sa Haniyeh.

Så langt har vi gjengitt Memris oversettelse fra videobilder på internett og Al-Aqsa TV. Les tekstutskrift her.

 

Støre vil ha dialog med Hamas

Senest i november 2011 gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det klart at norske diplomater har instruks om å holde dialog med Hamas. I en tale på en TED-konferanse (se video) argumenterte Støre ivrig for å ha dialog med ulike politiske grupper, og han nevnte spesielt Det muslimske brorskap og Hamas. Utenriksministeren tror ikke dialog legitimerer slike grupper. Å snakke [med dem] betyr ikke å være enig, argumenterte Støre.

– Mine diplomater har instruks om å snakke med alle disse gruppene, slo Støre fast.

– Dersom vi avviser å snakke med disse gruppene som vil dominere i årene som kommer, vil vi fremme radikalisering, tror jeg. Vi vil gjøre veien fra voldelig aktivitet til politikk vanskeligere å ta, sa Støre.

Støre har tidligere hevdet at Norge ikke har politisk dialog med Hamas, men kontakt på embetsmannsnivå. TV2 har avslørt at Støre personlig snakket med Hamas-leder Khaled Mashaal på telefon flere ganger våren 2007, i et forsøk på å få til en palestinsk samlingsregjering.

 

Slik gikk det

De nye lederne i Tunisia, med statsminister Hamadi Jebali og leder for det islamistiske Ennahda-partiet Rached Ghanouchi i spissen, tok imot Haniyeh og hans delegasjon på flyplassen som om han var en statsleder. President Moncef Marzouki arrangerte middag for Haniyeh i palasset.

Tunisia var åpen for dialog med Hamas. Videobildene fra besøket og sitatene fra Haniyehs taler forteller mer enn tusen ord om hvilken effekt dialogen hadde.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart