Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Egypterne må velge mellom islamistisk og militær «fascist»

General og statsminister Ahmed Shafiq (t.v.) fikk 24,9 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget. Han ble bare slått av Det muslimske brorskapets Mohammed Morsi.
General og statsminister Ahmed Shafiq (t.v.) fikk 24,9 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget. Han ble bare slått av Det muslimske brorskapets Mohammed Morsi.
Brorskapets Mohammed Morsi og general og statsminister Ahmed Shafiq blir de to kandidatene i andre runde av Egypts presidentvalg 16. og 17. juni. Stemmene til liberale, sekulære, moderate og reformvennlige ble spredt på for mange andre kandidater.

Kandidaten som kom nærmest å utfordre valgvinnerne var den venstreorienterte Hamdeen Sabahi, med 21,5 prosent av stemmene. Etter ham kom «en moderat islamist», Abdel-Moneim Abolfotoh, som har brutt med Det muslimske brorskapet.

Men det er bare Morsi (25,3 prosent) og Shafiq (24,9 prosent) som får være med til andre valgrunde 16. og 17. juni. Det var mindre enn 100.000 stemmer som skilte dem, og det endelige resultater er derfor helt åpent.

De 40 prosent som ikke stemte på Morsi og Shafiq i første runde, må velge mellom en islamistisk eller en militær «fascist», sier Ahmed Khairy. Han er talsmann for Frihetspartiet, et av de sekulære, liberale partiene som ble etablert under revolusjonen i 2011.

– Mange egyptere frykter begge kandidatene betyr en slutt på de demokratiske gevinster som ble vunnet i forbindelse med styringen av president Hosni Mubarak, rapporterer nyhetsbyrået AP.

Både Morsis og Shafiqs tilhengere prøver å framstillle seg som kandidater for «den arabiske våren».

– Vårt program handler om framtiden. Det muslimske brorskap handler om et islamsk imperium. Det er ikke hva ungdommene ba om under revolusjonen, sier Ahmed Sarhan, talsmann for Shafiq.

– Vi håper andre runde blir mer intens, mer klar og mer representativ for ånden i 25. januar revolusjonen, sier Essam el-Erian fra Brorskapet.

Det store flertallet av kristne i Egypt, omkring 10 prosent av en befolkning på 82 millioner, ga en overveldende støtte til Shafiq i valget. En TV-stasjon meldte at hele befolkningen i en kristen landsby sør i Egypt – alle fire tusen – stemte for Shafiq. De kristne frykter at Det muslimske brorskap kommer til makten.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart