Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

General og statsminister Ahmed Shafiq (t.v.) fikk 24,9 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget. Han ble bare slått av Det muslimske brorskapets Mohammed Morsi.
General og statsminister Ahmed Shafiq (t.v.) fikk 24,9 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget. Han ble bare slått av Det muslimske brorskapets Mohammed Morsi.

– Egypterne må velge mellom islamistisk og militær «fascist»

Brorskapets Mohammed Morsi og general og statsminister Ahmed Shafiq blir de to kandidatene i andre runde av Egypts presidentvalg 16. og 17. juni. Stemmene til liberale, sekulære, moderate og reformvennlige ble spredt på for mange andre kandidater.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Kandidaten som kom nærmest å utfordre valgvinnerne var den venstreorienterte Hamdeen Sabahi, med 21,5 prosent av stemmene. Etter ham kom «en moderat islamist», Abdel-Moneim Abolfotoh, som har brutt med Det muslimske brorskapet.

Men det er bare Morsi (25,3 prosent) og Shafiq (24,9 prosent) som får være med til andre valgrunde 16. og 17. juni. Det var mindre enn 100.000 stemmer som skilte dem, og det endelige resultater er derfor helt åpent.

De 40 prosent som ikke stemte på Morsi og Shafiq i første runde, må velge mellom en islamistisk eller en militær «fascist», sier Ahmed Khairy. Han er talsmann for Frihetspartiet, et av de sekulære, liberale partiene som ble etablert under revolusjonen i 2011.

– Mange egyptere frykter begge kandidatene betyr en slutt på de demokratiske gevinster som ble vunnet i forbindelse med styringen av president Hosni Mubarak, rapporterer nyhetsbyrået AP.

Både Morsis og Shafiqs tilhengere prøver å framstillle seg som kandidater for «den arabiske våren».

– Vårt program handler om framtiden. Det muslimske brorskap handler om et islamsk imperium. Det er ikke hva ungdommene ba om under revolusjonen, sier Ahmed Sarhan, talsmann for Shafiq.

– Vi håper andre runde blir mer intens, mer klar og mer representativ for ånden i 25. januar revolusjonen, sier Essam el-Erian fra Brorskapet.

Det store flertallet av kristne i Egypt, omkring 10 prosent av en befolkning på 82 millioner, ga en overveldende støtte til Shafiq i valget. En TV-stasjon meldte at hele befolkningen i en kristen landsby sør i Egypt – alle fire tusen – stemte for Shafiq. De kristne frykter at Det muslimske brorskap kommer til makten.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart