Canadas utenriksminister John Baird (f.v.) og Israels etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz. (Foto: DFATD | MAECD, flickr.com)
Canadas utenriksminister John Baird (f.v.) og Israels etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz. (Foto: DFATD | MAECD, flickr.com)

Steinitz ba Canada om Iran-hjelp

Canada må med sin internasjonale innflytelse hjelpe med å stanse det iranske atomprogrammet, var bønnen fra etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz, da han gjestet nasjonen i to dager.

– Canada er svært innflytelsesrike og kan bruke dette til å påvirke andre, som i Europa, i Kina, i USA, i Russland – og andre steder. Det er veldig viktig, sa Yuval Steinitz i et intervju med den canadiske avisen Globe and Mail på søndag.

Han har vært i hovedstaden Ottawa de siste dagene, for å møte både statsminister Stephen Harper og utenriksminister John Baird. De har drøftet forhandlingene som de såkalte P5+1 landene (De fem vetomaktene i FN og Tyskland) har ført med Iran, for å få stanset deres atomvåpenprogram. Flere internasjonale medier har meldt over helgen at USA kan komme til å gå med på å la Iran fortsette å benytte lavanrikt uran, for å kunne skaffe seg energi til forskning og strøm.

Offisielt sier Israel at de ikke ønsker at Iran skal få lov til å anrike uran, uansett hvilket nivå det er snakk om. De frykter at landet kun er måneder unna å kunne skaffe seg atomvåpen, som vil utgjøre et kraftig skifte i Midtøstens maktbalanse og en eksistensiell trussel for Israel. Steinitz ba også Harper overbevise verden om at de internasjonale sanksjonene mot den iranske økonomien ikke må heves, før en endelig avtale er på plass.

-Iranerne forsøker å redde den iranske økonomien og deres atomprosjekt. De vil ha begge deler, redde begge deler, og manøvrerer for å sikre seg dem. Verden må fortelle dem at nok er nok, mener Steinitz.

– Vi vil gi vår tilslutning til en tilfredsstillende diplomatisk løsning, men vi har et forhåndskrav: At den ikke blir bygd på tillit, eller bare å styrke overvåkninger og inspeksjoner, men at det blir fullstendig umulig for Iran å produsere bomben eller ha kapasitet til å gjøre det i framtiden, sier Steinitz.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart