Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Iran nekter fortsatt å nedgradere atomprogrammet

Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Iran behøver kun to måneder for å produsere en ferdig atombombe, ifølge USAs utenriksminister John Kerry. Vestens mål med de pågående forhandlingene med Iran er å forlenge den nødvendige bombeproduksjonstiden mest mulig.

I går begynte en ny runde i de diplomatiske forhandlingene mellom Iran og P5+1-landene. De fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland har som mål å oppnå en permanent avtale med Iran innen 20. juli, før utløpet av den midlertidige seks måneder lange avtalen som ble inngått 24. november.

Den midlertidige atomavtalen innebærer at Irans atomprogram i noen grad er frosset og tettere overvåket, og at deler av de internasjonale sanksjonene mot Iran derfor er letnet. Den utgjør imidlertid ingen permanent løsning på den potensielle atomtrusselen, fordi landets allerede langt utviklede atomprogram ikke er satt betydelig tilbake.

 

– Forlenge produksjonstiden

Nå er det den tredje runden med forhandlinger om en permanent avtale som er i gang i Østerrikes hovedstad Wien.

Samme dag som denne runden med forhandlinger startet, uttalte USAs utenriksminister John Kerry i Senatets utenrikskomité at det ikke er noen hemmelighet at Iran ville kunne være i besittelse av en ferdig atombombe i løpet av to måneder, og at forhandlingenes fremste mål er å forlenge denne tiden. Dette melder nyhetsbyrået AP og Times of Israel.

Kerry forklarte at Iran allerede er i besittelse av mer enn nok anriket uran til å produsere atomvåpen, og at han mener det internasjonale samfunnets sikkerhet vil kunne sikres ved å sørge for at atomprogrammet nedrustes til et slikt nivå at det vil være et gap på minst et halvt år fra regimet eventuelt starter produksjon av en atombombe til en ferdig bombe vil kunne foreligge.

– Seks til 12 måneder er ikke nødvendigvis det vi vil slå oss til ro med, men selv det er betydelig mer enn i dag, antydet han.

 

Iran beskytter sine ”røde linjer”

Kerry insisterte på at USA og andre verdensmakter har en ”utrolig kapasitet” til å kunne forstå hva Iran holder på med gjennom inspeksjoner. Analytikere fra Institute for Science and International Security har derimot advart om at det vil kunne være enkelt for Iran å skjule sine aktiviteter inntil tiden måtte være inne for testing av en bombe.

Det iranske regimet har hele tiden hevdet å ha fredelige hensikter med atomprogrammet, selv om de insisterer på å bevare en kapasitet som langt overgår det som er nødvendig for sivil kraftproduksjon.

En iransk talsmann sier ifølge Jerusalem Post at ”Tehran vil beskytte sine røde linjer i de vanskelige forhandlingene”. Irans overhode Ayatollah ali Khamenei har gjentatte ganger uttalt at de røde linjene for Iran er aldri å gi opp anriking av uran, eller akseptere å nedlegge noen av landets anlegg for atomutvikling.

 

Fortsatt stor avstand

For at en endelig avtale skal oppfylle målet om å forlenge den nødvendige produksjonstiden for atombomber, vil Iran som et minimum måtte kutte ned på antall sentrifuger til anrikning, destruere eller ombygge atomreaktoren i Arak, underlegge seg begrensninger på mengden uran de får lov å anrike, og akseptere en større grad av innsyn for internasjonale inspektører. Israel krever at Iran skal avvikle alle sentrifuger.

En anonymisert diplomat fra et av de vestlige landene som deltar i forhandlingene sier etter onsdagens samtaler til nyhetsbyrået Reuters at han mener Iran har en innstilling om at det haster å få til en avtale, men at det fortsatt gjenstår å komme til enighet om flere viktige temaer der avstanden er stor mellom partene, og at prosessen videre ikke kommer til å bli enkel.

Etter samtalene denne uken planlegger man å starte arbeidet med å forfatte utkastet til en endelig avtale, før partene møtes til en fjerde runde med samtaler i mai.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart