Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Allahs parti – Israels dødsfiende i nord

Plakat av Hizbollahs leder Hassan Nasrallah. Illustrasjon: Flickr.com.
Plakat av Hizbollahs leder Hassan Nasrallah. Illustrasjon: Flickr.com.
Hizbollah betyr Allahs parti. Den shia-muslimske terrorbevegelsen har en blodig historie. Les svar på ofte stilte spørsmål om Hizbollah.

Hizbollah har sin hovedbase i Libanon. Bevegelsen fordømmer Israels eksistens, som blir sett på som fremmed i regionen og en trussel mot islam og muslimer. Å ødelegge Israel («den lille Satan») og å frigjøre Jerusalem ser man på som sin religiøse plikt. Hizbollah forsvarer sine terrorangrep mot disse fiendene ved å si at det er de undertryktes våpen i kampen mot den sterke aggressor.

Les alle MIFFs artikler i kategorien Hizbollah. Les alle MIFFs artikler om Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

 

Når var det forrige gang full krig mellom Israel og Hizbollah?

Fra 12. juli til 14. august 2006 var Israel i krig med den islamske terrororganisasjonen Hizbollah i Libanon. Krigen blir omtalt i Israel som Den andre Libanon-krigen. Den første Libanon-krigen var i 1982.

 

Hva utløste krigen i 2006?

Israel trakk seg ut av sikkerhetssonen i Sør-Libanon i mai 2000. Daværende statsminister Ehud Barak ønsket at araberne skulle se på tilbaketrekningen fra Libanon som et tegn på at Israels regjering var pragmatisk og moderat. Samtidig med tilbaketrekningen rettet han en kraftig advarsel mot å rette nye angrep mot Israel over grensen. Hizbollah tok ikke hensyn til denne advarselen, og fortsatte krigføringen mot Israel på tross av tilbaketrekningen. Allerede i oktober 2000 ble tre israelske soldater drept i et Hizbollah-angrep. I løpet av årene som fulgte ble både sivile og militære israelere drept i angrepene. I november 2005 satte Hizbollah inn et kraftig angrep langs hele Israels nordgrense. 12. juli 2006 angrep Hizbollah på ny. Denne gang ble åtte israelske soldater drept i kampene som fulgte. Ehud Goldwasser og Eldad Regev ble kidnappet, og det viste seg senere at også de var blitt drept. Samme dag bestemte Israel seg for å gå til krig mot Hizbollah.

 

Hva var Israels mål med krigen?

Krigen i Libanon handlet om liv eller død for Israel. Hizbollah har som mål å spre død og frykt blant sivile jøder med terrorbomber og raketter. Det kan på sikt gjøre slutt på staten Israel. Bakgrunnen for Israels tiltak var ikke hevn, men å gjøre det som var nødvendig for å stanse eller begrense terroren kraftig. Hizbollah utnyttet kynisk sivile lidelser på begge sider i kampen for å utslette Israel.

 

Hva ble konsekvensene av krigen?

43 sivile israelere ble drept i Hizbollahs bombardement av sivile boligområder i Israel, inkludert fire som døde av hjerteproblemer under bombardementene. Minst 4.262 sivile ble behandlet på sykehus, 33 av disse med alvorlige skader.

119 israelske soldater ble drept i kampene mot Hizbollah og i operasjoner knyttet til krigen.

I Libanon ble ca. 1.200 mennesker drept. IDF opplyser at over 550 av disse var Hizbollah-soldater.

Mellom 350.000 og 500.000 israelere måtte flykte fra sine hjem under krigen. Hundretusenvis av israelere tilbrakte dager og uker i tilfluktsrom. Hizbollahs rakettangrep mot Nord-Israel skal ha påført skade på ca. 12.000 bygninger. 400 av disse var offentlige bygg, inkludert minst en videregående skole og flere sykehus.

En oversikt fra en israelsk næringsforening viser at 70 prosent av bedriftene i Nord-Israel stengte under krigen. En stor del av regionens fruktavlinger råtnet bort, fordi de ikke kunne høstes inn. Bank of Israel anslår at de direkte økonomiske skadene for turisme og industri var på nesten 7,5 milliarder kroner. Katyusha-rakettene påførte også store skader på naturen. Minst 450 branner skal ha svidd bort over 51.200 mål.

 

Hva er Hizbollahs politiske plattform?

Hizbollah vedtok sin politiske plattform i 1985. Bevegelsen mener løsningen på Libanons problemer er etableringen av en islamsk republikk, siden «kun et regime av dette slag kan sikre rettferdighet og likhet for alle av Libanons innbyggere». Organisasjonen ser det som et viktig mål å kjempe mot ‘vestlig imperialisme’ og sikre at den blir utryddet av Libanon. Grupperingen kjemper for total fransk og amerikansk tilbaketrekning fra Libanon, inkludert alle deres institusjoner.

Hizbollah så fra begynnelsen av konflikten med Israel som et sentralt problem. Dette begrenser seg ikke bare til IDFs tilstedeværelse i Libanon. Det er den totale ødeleggelsen av den israelske stat og etableringen av islamsk styre over Jerusalem som er det overordnede mål.

Les mer om Hizbollahs historie.

 

Hva betyr Hizbollah?

Det er sammensetning av ordene «Hizb» og «Allah», som betyr «Allahs parti». Det er også derfor mange aviser, nettsteder og nyhetsbyråer velger å bruke skriveformen «Hizb’Allah».

 

Hvem leder Hizbollah?

Den åndelige lederen av bevegelsen i Libanon var sjeik Muhammed Hussein Fadlallah frem til hans død i 2010. Organisasjonens generalsekretær og mektige mann er Hassan Nasrallah.

 

Hvordan ble Hizbollah opprettet?

Mot slutten av 1982 sendte Iran menn fra den iranske revolusjonsgarden for å bistå med å opprette en revolusjonær islamsk bevegelse i Libanon. Målet var å bruke Hizbollah som et våpen i jihad mot Israel. De iranske shia-muslimene utgjorde kjernen i Hizbollah. Iran, som en shia-islamsk republikk, er fortsatt en nær alliert av Hizbollah. I tillegg er gruppen støttet av Syria.

 

Er egentlig Hizbollah en terrorgruppe?

Hizbollah er ført opp som terrororganisasjon på listene til USA, Storbritannia, Canada og Australia. Terrorgruppen har hundrevis av vestlige liv på samvittigheten. De er også mistenkt for å ha drept titusenvis av kristne i løpet av borgerkrigen i Libanon. I tillegg kommer all terroren og rakettangrepene mot israelske mål.

 

Okkuperer Hizbollah Libanon?

Israel har ofte blitt kritisert for sitt militære nærvær i landet fra 1982 til 2000. Syria, som i likhet med Israel er naboland med Libanon, har hatt militær tilstedeværelse i Libanon helt siden den tidligere borgerkrigen startet, enten gjennom Hizbollah-grupperinger, eller gjennom «egne styrker». Hizbollah har de facto kontroll over større deler av Libanon, og den libanesiske hæren griper ikke inn. Heller ikke FNs observatørstyrke i området – UNIFIL – har hindret Hizbollah i å bygge seg opp igjen etter krigen mot Israel i 2006.

 

Hvordan er forholdet mellom Hizbollah og Syria?

Syria og Hizbollah har undertegnet en felles avtale kalt «Ta’if avtalen» (1989). Den sikret syrisk støtte til Hizbollahs operasjoner i Libanon, i en tid da Syria også hadde betydelige styrker i landet. Syria har også støttet Hizbollah til fortsatt kamp mot Israel, med forbehold om å kunne holde Hizbollah i tøylene i perioder dersom det er ønskelig. Etter at den syriske borgerkrigen brøt ut i 2011, har Hizbollah kjempet på siden til Bashar Assad-lojale styrker.

 

Hvordan rekrutterer Hizbollah militssoldater?

Organisasjonen gjennomfører militære treninger i Libanon og andre land. Hizbollah har et omfattende militært nettverk i Ba’albek-området, støttet av Iran og Syria. Hizbollahs milits har spredd seg inn i de shiamuslimske nabolag i sørlige og vestlige deler av Beirut og til Sør-Libanon.

 

Hva skjedde i årene før Den andre Libanon-krigen i 2006?

Hizbollah-angrepet som utløste krigen sommeren 2006 var bare det siste i en lang rekke angrep etter den israelske tilbaketrekningen fra sør-Libanon i mai 2000. Etter tilbaketrekningen fortsatte Hizbollah og andre libanesiske grupper sine angrep mot Israels nordgrense. De første fire årene ble 13 israelske soldater og seks sivile drept i disse angrepene. Til sammen 67 israelere var skadet. Det israelske utenriksdepartementet listet opp følgende angrep i løpet av de fire årene frem til juli 2004:

  • 105 angrep mot israelske fly/ helikopter
  • 42 angrep med anti-stridsvogn raketter
  • 5 angrep med katyusha-raketter
  • 7 skyteangrep
  • 10 angrep med bomber/ miner
  • 14 infiltrasjonsforsøk

 

Hvordan var bytteforholdet under fangeutvekslingen med Israel i år 2004?

30 libanesiske og arabiske fanger, levningene av 60 libanesiske militante og sivile, 420 palestinske fanger samt kart som viste lokasjonen til israelske miner i Sør-Libanon ble byttet mot én israelsk forretningsmann og levningene av tre israelske soldater under fangeutvekslingen mellom Hizbollah og den israelske regjeringen 29. januar 2004.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart