American Jewish Committee (AJC) arbeider for å fremme interessene til det jødiske samfunn i USA og resten av verden. (Illustrasjonsfoto: Clancy August, Princeton Publich Library, flickr)
American Jewish Committee (AJC) arbeider for å fremme interessene til det jødiske samfunn i USA og resten av verden. (Illustrasjonsfoto: Clancy August, Princeton Publich Library, flickr)

Hva mener amerikanske jøder om antisemittisme i Europa?

Er det ytre høyre, ytre venstre eller muslimer som er mest antisemittiske?

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

American Jewish Committee publiserte 10. september sin årlige meningsmåling om amerikanske jøders synspunkter. 4. september gjenga MIFF en annen analyse av amerikanske jøders syn på Israel.

19 prosent av respondentene ser på seg selv som republikanere, 49 prosent demokrater og 32 prosent uavhengige.

Hillary Clinton er den klart mest populære presidentkandidaten, viser tallene som ble samlet inn fra 7. til 22. august. Blant kandidatene til republikanerne ligger Jeb Bush nærmere lederen Donald Trump enn det han gjør i meningsmålinger i hele den amerikanske befolkningen.

De mest populære presidentkandidatene blant amerikanske jøder.
De mest populære presidentkandidatene blant amerikanske jøder.

52 prosent mener forholdet mellom USA og Israel har blitt dårligere i det siste. Av disse mener 29 prosent at USA bærer hovedansvaret, 9 prosent peker på Israel og 15 prosent mener ansvaret er likt fordelt.

Hva mener amerikanske jøder om president Barack Obamas håndtering av forholdet til Israel? Bare 8,9 prosent støtter presidentens jobb sterkt, 40 prosent støtter noe. 21 prosent er noe misfornøyd, 28 prosent er sterkt misfornøyd. Til sammenligning gir 16 prosent sterk støtte til Benjamin Netanyahus håndtering av forholdet til USA, 39 prosent støtter noe, 26 er noe misfornøyd og 16 prosent er sterkt misfornøyd.

Bare 5 prosent av amerikanske jøder har tro på at avtalen med Iran vil hindre Teheran i å utvikle atomvåpen. 31 prosent har noe tro til avtalen. 30 prosent har lite tro og 33 prosent har ikke tro på den i det hele tatt. 43 prosent mener Israels sikkerhet er mer truet med avtalen.

Hva mener amerikanske jøder om israelske bosetninger? 14 prosent sier Israel bør fjerne alle bosetninger som del av en varig løsning med palestinerne. 45 prosent sier at noen bosetninger bør fjernes. 39 prosent avviser å fjerne bosetninger.

«Målet til araberne er ikke en fredelig to-statsløsning med Israel, men å ødelegge Israel.» 73 prosent av de amerikanske jødene sier seg enig i denne påstanden. 25 prosent sier seg uenig.

Samtidig sier 52 prosent av amerikanske jøder at de støtter at det blir opprettet en palestinsk stat, 46 prosent går imot.

En mye større andel ser antisemittisme som et stort problem i Europa enn andelen som ser antisemittisme som et stort problem i USA. Amerikanske jøder mener antisemittisme er mest utbredt i Europa blant muslimer, men en stor andel mener også at de fleste eller mange på ytre høyre (58 prosent) og ytre venstre (42 prosent) er antisemittiske.

Amerikanske jøders syn på antisemittisme i Europa.
Amerikanske jøders syn på antisemittisme i Europa.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart