Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hva mener amerikanske jøder om antisemittisme i Europa?

American Jewish Committee (AJC) arbeider for å fremme interessene til det jødiske samfunn i USA og resten av verden. (Illustrasjonsfoto: Clancy August, Princeton Publich Library, flickr)
American Jewish Committee (AJC) arbeider for å fremme interessene til det jødiske samfunn i USA og resten av verden. (Illustrasjonsfoto: Clancy August, Princeton Publich Library, flickr)
Er det ytre høyre, ytre venstre eller muslimer som er mest antisemittiske?

American Jewish Committee publiserte 10. september sin årlige meningsmåling om amerikanske jøders synspunkter. 4. september gjenga MIFF en annen analyse av amerikanske jøders syn på Israel.

19 prosent av respondentene ser på seg selv som republikanere, 49 prosent demokrater og 32 prosent uavhengige.

Hillary Clinton er den klart mest populære presidentkandidaten, viser tallene som ble samlet inn fra 7. til 22. august. Blant kandidatene til republikanerne ligger Jeb Bush nærmere lederen Donald Trump enn det han gjør i meningsmålinger i hele den amerikanske befolkningen.

De mest populære presidentkandidatene blant amerikanske jøder.
De mest populære presidentkandidatene blant amerikanske jøder.

52 prosent mener forholdet mellom USA og Israel har blitt dårligere i det siste. Av disse mener 29 prosent at USA bærer hovedansvaret, 9 prosent peker på Israel og 15 prosent mener ansvaret er likt fordelt.

Hva mener amerikanske jøder om president Barack Obamas håndtering av forholdet til Israel? Bare 8,9 prosent støtter presidentens jobb sterkt, 40 prosent støtter noe. 21 prosent er noe misfornøyd, 28 prosent er sterkt misfornøyd. Til sammenligning gir 16 prosent sterk støtte til Benjamin Netanyahus håndtering av forholdet til USA, 39 prosent støtter noe, 26 er noe misfornøyd og 16 prosent er sterkt misfornøyd.

Bare 5 prosent av amerikanske jøder har tro på at avtalen med Iran vil hindre Teheran i å utvikle atomvåpen. 31 prosent har noe tro til avtalen. 30 prosent har lite tro og 33 prosent har ikke tro på den i det hele tatt. 43 prosent mener Israels sikkerhet er mer truet med avtalen.

Hva mener amerikanske jøder om israelske bosetninger? 14 prosent sier Israel bør fjerne alle bosetninger som del av en varig løsning med palestinerne. 45 prosent sier at noen bosetninger bør fjernes. 39 prosent avviser å fjerne bosetninger.

«Målet til araberne er ikke en fredelig to-statsløsning med Israel, men å ødelegge Israel.» 73 prosent av de amerikanske jødene sier seg enig i denne påstanden. 25 prosent sier seg uenig.

Samtidig sier 52 prosent av amerikanske jøder at de støtter at det blir opprettet en palestinsk stat, 46 prosent går imot.

En mye større andel ser antisemittisme som et stort problem i Europa enn andelen som ser antisemittisme som et stort problem i USA. Amerikanske jøder mener antisemittisme er mest utbredt i Europa blant muslimer, men en stor andel mener også at de fleste eller mange på ytre høyre (58 prosent) og ytre venstre (42 prosent) er antisemittiske.

Amerikanske jøders syn på antisemittisme i Europa.
Amerikanske jøders syn på antisemittisme i Europa.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart