Benjamin og Sara Netanyahu ankom USA natt til tirsdag. Onsdag skal "Bibi" møte Donald Trump. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
Benjamin og Sara Netanyahu ankom USA natt til tirsdag. Onsdag skal "Bibi" møte Donald Trump. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

Netanyahu mer populær – og upopulær – enn noen gang blant amerikanere

Benjamin Netanyahu ankom USA med rekordstor støtte blant amerikanerne i ryggen.

Amerikanere støtter Israels statsminister Benjamin Netanyahu mer enn noen gang tidligere, viser en spørreundersøkelse som ble publisert mandag, samme dag som Netanyahu reiste til USA for et fire dagers statsbesøk i Washington. Samtidig viser undersøkelsen at rekordmange er motstandere av den israelske statsministeren.

På spørsmål om hva de mener om Netanyahu svarer 49 prosent av amerikanerne at de har et positivt syn på ham. Aldri tidligere har statsministeren vært så populær hos landets viktigste allierte. 30 prosent av respondentene svarer derimot at de er negative til ham. Dermed er også misnøyen rekordhøy. 13 prosent sier de aldri har hørt om Netanyahu, mens åtte prosent ikke har noen mening, skriver The Times of Israel.

Netanyahu var ofte i konflikt med den tidligere amerikanske presidenten, Barack Obama, og det toppet seg da han trosset presidenten og holdt en tale foran den amerikanske kongressen, hvor han advarte mot atomavtalen med Iran.

Talen ble boikottet av flere politikere fra det Demokratiske partiet, men hos amerikanere flest steg Netanyahus status etter hans innbitte kamp mot atomavtalen. I 2013 hadde 35 prosent av amerikanerne et positivt syn på Netanyahu, og siden da har hans popularitet steget jevnt og trutt til den rekordhøye støtten han har i dag.

Det er spesielt blant republikanske velgere at den israelske statsministeren er populær. Hele 73 prosent av republikanerne har et positivt syn på Netanyahu, mot 11 prosent som er negative. Blant demokratene har bare 32 prosent et positivt syn på ham, mot 41 prosent som er negative.

Spørreundersøkelsen viser også at amerikanerne er delt på midten i sin støtte til en framtidig palestinsk stat. Rundt 45 prosent av amerikanerne støtter etableringen av en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza-stripen, mens 42 prosent er imot det. 13 prosent sier de ikke har en mening om temaet.

Netanyahu ankom natt til tirsdag USA og det er planlagt at besøket skal vare i fire dager. Onsdag møter han Donald Trump i Det hvite hus, men statsministeren skal også møte flere andre amerikanske tjenestemenn i løpet av besøket.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart