Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

IAEA: Iran lagrer 12 ganger mer anriket uran enn atomavtalen tillater

Atomanlegget i Bushehr, Iran. (Foto: Babak Fakhamzadeh / Flickr.com / CC)
Atomanlegget i Bushehr, Iran. (Foto: Babak Fakhamzadeh / Flickr.com / CC)

Iran fortsetter å fylle lageret med lavanriket uran langt utover grensene satt i den internasjonale atomavtalen, fastslår FNs atomenergibyrå IAEA. I tillegg anriker Iran uran som er renere enn avtalen tillater, skriver Times of Israel.

Atomavtalen ble signert i 2015 av USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Kina og Russland. Avtalen tillot at Iran lagret 202.8 kilo lavanriket uran. Nå slår en rapport fra IAEA fast at Iran har lagret langt mer uran enn dette. 1. november hadde Iran et lager på 2.442 kilo lavanriket uran, som er 300 kilo mer enn de hadde i august. Totalt lagrer de 12 ganger mer uran enn tillatt.

I tillegg anriker Iran en renere uran enn hva atomavtalen tillater. Grensen i avtalen er en renhet på 3,67 prosent, men Iran anriker med 4,5 prosent renhet. Det er likevel langt fra høyanriket uran til bruk i kjernefysiske våpen.

En inspektør fra det internasjonale atomenergibyrået undersøker et av Irans atomanlegg i januar 2014. (Foto: IRNA)

USA trakk seg ut av atomavtalen i 2018, men de andre stormaktene har valgt å bli i avtalen, til tross for at Iran bryter vilkårene. Den viktigste årsaken er at IAEAs inspektører har beholdt tilgangen til iranske anlegg.

Mange tror USA vil gjenoppta avtalen når Joe Biden overtar som president.

Målet med atomavtalen er å hindre Iran i å bygge et atomvåpen, hvilket landet fastholder at det ikke har til hensikt å gjøre. Men i 2018 presenterte Israel det de mener er bevis på at Iran har et hemmelig atomvåpenprogram. De avslørte også et hemmelig anlegg de mente ble brukt til dette formålet.

Etter press fra USA og Israel valgte IAEA til slutt å undersøke det hemmelige anlegget. Nå krever de en bedre forklaring fra Iran på uranpartikler som ble avdekket på anlegget utenfor Teheran. Den informasjonen IAEA så langt har fått fra iranske myndigheter, er ikke «teknisk troverdig», fastslår byrået.

I sommer skjedde det en mystisk eksplosjon ved det iranske atomanlegget Natanz som gjorde at Irans atomprogram ble satt kraftig tilbake:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart