Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Joe Biden er utpekt som vinner av presidentvalget i USA. Her feirer han sammen med sin visepresident Kamala Harris. (Foto: Facebook)

Tror Biden vil gjenoppta Iran-avtalen

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Demokratenes Joe Biden, utpekt som vinner av presidentvalget i USA, vil trolig gjenoppta den omstridte avtalen med Iran i løpet av noen måneder. Det sier Bidens tidligere assistent Amos Hochstein, ifølge Times of Israel.

– Jeg tror at vi i løpet av de første månedene [av Bidens presidentskap] enten vil se ham slutte seg til avtalen fullt ut, eller det jeg kaller JCPOA-minus, som innebærer å løfte sanksjonene i bytte mot å suspendere noen av utviklingene i det iranske atomprogrammet de siste tre årene, sier han.

Hochstein, som tjenestegjorde i det amerikanske Utenriksdepartementet og hadde tilsyn med energisanksjoner mot Iran under tidligere president Barack Obama, sier at han tror Biden vil gjøre «noen endringer» i avtalen som ble signert i 2015, da han var visepresident under Obama.

I 2018 trakk president Donald Trump USA ut av avtalen med Iran.

Samtidig rapporterer israelske medier at Trump-administrasjonen, i koordinasjon med Israel og arabiske stater i Persiagulfen, planlegger å innføre en mengde omfattende sanksjoner mot Iran for å gjøre det vanskeligere for den kommende administrasjonen å gjenoppta Iran-avtalen.

Her kan du lese 16 grunner til at mange mener Iran-avtalen er en katastrofe.

Ifølge Walla News planlegger Trump-administrasjonen å ilegge nye sanksjoner mot Iran hver uke frem til innvielsen av Biden 20. januar. Disse sanksjonene skal være rettet mot Irans missilprogram, deres støtte til terrorgrupper og deres brudd på menneskerettigheter, saker som vil gjøre det vanskelig for Biden å trekke tilbake sanksjonene.

Israel og de arabiske landene i Persiabukta er svært skeptiske til Iran-avtalen og frykter den ikke hindrer Iran i å utvikle atomvåpen. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har vært en av de største kritikerne av avtalen.

Den israelske ministeren Tzachi Hanegbi har gått så langt som å si at hvis USA går tilbake til Iran-avtalen, så vil det føre til krig mellom Israel og Iran.

Netanyahu i møte med Trump-administrasjonens spesialutsending for Iran og Venezuela, Elliott Abrams, i Jerusalem 8. november 2020. De skal ha diskutert blant annet sanksjoner mot det iranske regimet. (Foto: U.S. Embassy Jerusalem)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart