Irans øverste leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikipedia)
Irans øverste leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikipedia)

– Ingen avtale med Iran er bedre enn en dårlig avtale

- Israel kan ikke akseptere en situasjon hvor Iran kommer nærmere atomvåpen, skriver Yaakov Amidror, seniorforsker ved Jerusalem Institute for Strategy and Security.

Biden-administrasjonen har varslet at de ønsker å inngå en ny atomavtale med Iran. Trump-administrasjonen trakk seg fra avtalen som Obama-administrasjonen undertegnet i 2015.

Israel forsøker nå å gi innspill til amerikanerne før eventuelt nye forhandlinger med iranerne. Det samme forsøkte Israel før 2015, påpeker Yaakov Amidror.

– De som sier at Israel trakk seg fra forhandlingsprosessen før 2015 tar feil. Sannheten er at Israel spilte en sentral rolle i de tidlige forhandlingene. Israel var i dialog med amerikanerne og de andre forhandlerne også, inkludert kineserne og russerne som ble sett på som mer ufleksible partnere. Israel ønsket en god avtale med Iran, skriver Amidror. Han er tidligere generalmajor og har vært nasjonal sikkerhetsrådgiver for statsminister Benjamin Netanyahu fra 2011 til 2013. Som sentral medarbeider i Jerusalem Institute for Strategic Studies fortsetter Amidror å være nær viktige beslutningstakere i Israels utenriks- og forsvarspolitikk.

Obama-administrasjonen valgte å akseptere en Iran-avtale som Israel på ingen måte var fornøyd med. I juli 2015 listet David Horovitz, sjefsredaktør i Times of Israel, opp 16 grunner til at avtalen ble sett på i Jerusalem som en katastrofe.

Amidror mener det er riktig av Israel nå forsøker med ny dialog overfor Biden-administrasjonen.

– Men hvis Washington går tilbake til den gamle avtalen, eller bare gjør endringer som er kosmetisk bedre, må Israel være forberedt med sin egen militære mulighet mot Iran, som en siste utvei. Israel kan ikke godta en situasjon hvor Iran kommer nærmere atomvåpen, selv om det betyr en kompleks og farlig kampanje for å ødelegge hovedelementer i iranernes atomprosjekt, konkluderer Amidror. Helt siden den islamske revolusjonen i 1979 har det vært et offisielt mål for Iran å ødelegge Israel. I en artikkel som MIFF gjenga i 2018, forklarte Amidror hvorfor Israel må stanse Irans militære oppbygging i Syria og Libanon.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart