Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

IDF: 33.366444N, 35.405556E

Koordinatene som IDF publiserte var til bygget som er markert med rød firkant. Dette skal være et stort våpenlager tilhørende den libanesiske terrorgruppen Hizbollah. Bygget over veien, markert i gult, er en skole. (Foto: Google Earth)
Hva var den kryptiske meldingen fra det israelske forsvaret?

Det israelske forsvaret sendte onsdag kveld 14. juli ut en mystisk Twitter-melding, hvor det bare stod «33.366444N, 35.405556E». Mange lurte på hva dette betydde, men det viste seg fort at tallene var koordinatene til et bygg i det sentrale Libanon. Og ikke til et hvilket som helst bygg, men et stort våpenlager plassert like over veien for en skole, skriver Times of Israel.

Ifølge israelske anslag er eksplosiver med omkring halvparten av den ødeleggende kraften til den enorme eksplosjonen som ødela store deler av hovedstaden Beirut i fjor lagret i bygningen som ligger i landsbyen Ebba.

Våpenlageret tilhører den libanesiske terrorgruppen Hizbollah, som har tette bånd til Iran. Det israelske forsvaret forventer at våpnene raskt blir flyttet nå som det tidligere hemmelige stedet er blitt eksponert for hele verden.

Selv om avsløringen gjør at Israel nå mister et potensielt mål i en fremtidig konflikt, sier det israelske forsvaret at de er villige til å avsløre kunnskapen for å sende et signal til Hizbollah om hvor god etterretning de har. De ønsker også å eksponere hvilken fare terrorgruppen utgjør for barn i Libanon.

IDF sier de har informasjon om «flere tusen» andre Hizbollah-mål.

– Hizbollah hadde til hensikt å bruke dette mot IDF-soldater og innbyggere i Israel. Dette våpenlageret lå midt i hjertet av sivilbefolkningen i Libanon, bare noen få meter fra en skole. I liket med dette målet er det tusenvis av lignende mål som tilhører Hizbollah, som setter livene til Libanons borgere i fare, sier det israelske forsvaret i en uttalelse.

Sattelittbilder av koordinatene som ble publisert av IDF viser en fireetasjers bygning like over veien for den offentlige skolen i Ebba, som ifølge IDF har rundt 300 elever.

De siste årene har Israel brukt en politikk om å offentliggjøre informasjon om Hizbollah-personell og eiendeler i et forsøk på å tvinge terrorgruppen til å endre sin taktikk uten å bruke militære angrep, som høyst trolig ville økt sjansene for en stor og voldelig konfrontasjon.

Det var også tilfellet i 2018 og 2020, da daværende statsminister Benjamin Netanyahu under en tale i FNs generalforsamling avslørte flere steder som ble brukt av terrorgruppen til å utvikle presisjonsstyrte raketter i Beirut.

At Hizbollah lagrer våpen i Ebba vil være et brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjon 1701, som avsluttet Den andre Libanon-krig i 2006. Ifølge resolusjonen skal alle væpnede libanesiske grupper utenom hæren holde seg nord for Litani-elven. UNIFIL, FN-styrkene som har ansvaret med å sørge for at det sørlige Libanon er fritt for væpnede Hizbollah-medlemmer, har ikke kommentert saken.

Israel kjempet mot Hizbollah i en storstilt konflikt i 2006. Den 34 dager lange krigen, hvor tusenvis av Hizbollah-raketter ble avfyrt mot byer i det nordlige Israel, kostet 165 israelere livet, inkludert 44 sivile. Over 1100 libanesere, både Hizbollah-krigere og sivile, ble drept.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart