Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Iran er to måneder unna å kunne utvikle en atombombe

Forsvarsminister Benny Gantz advarer om at Iran nærmer seg atomvåpenkapasitet. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
Det sier Israels forsvarsminister Benny Gantz. Samtidig fremskyndes angrepsplaner mot Iran.

Det iranske regimet er bare to måneder unna atomvåpenkapasitet, advarer den israelske forsvarsministeren Benny Gantz. Han ber det internasjonale samfunnet få på plass en plan for å forebygge det, som ikke involverer å gjenopplive atomavtalen med Iran fra 2015, skriver avisen Jerusalem Post.

– Iran er bare to måneder unna å skaffe seg materialene som er nødvendig for et atomvåpen, sa Gantz i et møte med 60 utenlandske ambassadører.

Advarselen kom bare en dag før Israels statsminister Naftali Bennett skal møte den amerikanske presidenten Joe Biden i Det hvite hus. Det er ventet at Bennett vil presentere en slik alternativ plan til Biden under møtet.

USA trakk seg ut at atomavtalen med Iran i 2018, men Biden har tidligere vært tilhenger av å gjenopplive avtalen. Meningen med avtalen var å dempe Irans atomambisjoner, men Israel frykter den ikke forhindrer atomvåpen.

– Vi vet ikke om det iranske regime er villige til å signere en avtale og komme tilbake til forhandlingsbordet, og det internasjonale samfunn må ha en levedyktig plan B for å stoppe Irans vei mot atomvåpen, fortalte Gantz.

Det foretrukne alternativet, sa forsvarsministeren, er diplomatisk.

– Til syvende og sist er målet å få til en lengre, sterkere og bredere avtale enn den forrige. Et iransk atomvåpenprogram kan starte et våpenkappløp i hele regionen og i hele verden, sa forsvarsministeren til ambassadørene.

Israel fremskynder planer om et mulig militært angrep på det iranske atomprogrammet. (Foto: IDF Spokesperson)

Men Israel er også forebredt på at det ikke nødvendigvis blir en diplomatisk løsning. Det israelske forsvaret sier de fremskynder sine operative planer om et angrep mot Iran, som følge av fremdriften i Irans atomprogram. Israel har gjort det helt klart at Iran, som åpent truer med å utslette Israel, ikke skal få utvikle atomvåpen.

– Fremdriften i det iranske atomprogrammet har ført til at IDF har fremskyndet sine operative planer og det nylig vedtatte forsvarsbudsjettet er øremerket dette formålet, sier Aviv Kohavi, sjef for det israelske forsvaret.

Israel ser på det iranske atomprogrammet som trussel nummer én, selv om Iran nekter for at de har planer om atomvåpen. Samtidig har Iran anriket uran med stadig høyere renhet de siste årene, som er nødvendig for å kunne utvikle atomvåpen. Mange ser på det som bevis for atomvåpenambisjoner.

Tidligere leder av den israelske etterretningstjenesten Mossad, Yossi Cohen, har tidligere uttalt at han er «100 prosent overbevist» om at Iran fortsatt har planer om å utvikle atomvåpen. Bekymringen deles av mange i Israel.

I tillegg utvikler Iran ballistiske missiler i stand til å bære atomstridshoder.

IDF er klar over at det internasjonale samfunnet ikke har noen interesse av en krig med Iran, med mange land som har sine egne interne problemer, som den pågående koronapandemien. Men hvis det blir nødvendig har det israelske forsvaret alle alternativer på bordet for å beskytte den israelske befolkning – også om de må ta kampen mot det iranske regimet alene.

Tidligere har det vært flere sabotasjeaksjoner mot iranske atomanlegg, men selv om dette har satt atomprogrammet tilbake har det ikke stanset det.

Forsvarssjef Aviv Kohavi sier IDF klargjør planer for et angrep mot Iran. Her fra en militærøvelse. (Foto: IDF)

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart