Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Iransk avis: «Moskva hadde ikke noe annet valg enn å sikre tryggheten til folket i Ukraina»

Irans leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikimedia Commons)
Irans leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikimedia Commons)
Iran avstod fra å stemme for FN-resolusjonen som fordømte Russlands invasjon av Ukraina. Ayatollah Khamenei legger skylden på USA.

Det iranske regimet støtter Vladimir Putins «spesialoperasjon» i Ukraina, skriver Michael Segall for Jerusalem Center for Public Affairs.

Dagen etter invasjonen startet, skrev den iranske avisen Keyhan: «Moskva hadde ikke noe annet valg enn å sikre tryggheten til folket i Ukraina og hindre at de blir spist opp av en farlig militærallianse [NATO], og sende sine styrker over grensen. Med sin blitzkrieg, overleverte president Putin, i en brilliant diplomatisk handling, en beskjed til presidenten i Ukraina, Zelensky, en jødisk komiker.» Keyhan er en avis som formidler synspunktene til ayatollah Khamenei, Irans øverste leder.

Noen dager senere uttalte Khamenei: «Iran støtter en slutt på krigen i Ukraina. Men løsningen til enhver krise kan man bare finne når den underliggende årsaken er blitt identifisert. Hovedårsaken til krisen i Ukraina er den amerikanske politikken som skapte krisen, og Ukraina er et av ofrene for denne politikken.»

Til tross for den Moskva-vennlige linjen til regimets ledelse, er det noen alternative stemmer. Ali Motahari, et tidligere medlem av Irans parlament, skrev på Twitter at «Irans kringkastingsmyndighet rapporterer om hendelser i Ukraina som om det var en av de russiske koloiner». Han minnet videre om «det historiske tyveriet» av Georgia, Aserbajdsjan og Armenia, og om Sovjets støtte til Saddam Husseins aggresjon mot Iran.

Mehrdad Khedir, en konservativ kommentator, påpeker at Iran ikke har interesse av å støtte separatistbevegelser (slik som i Donetsk og Luhansk i Ukraina). Iran har også egne provinser som kan ha interesse av å bli uavhengige.

Samtidig som krigen raser i Ukraina, pågår det forhandlinger om Irans atomprogram i Wien. Her er Russland en støttespiller for regimet i Teheran. «Russland har alltid støttet Irans posisjon i Wien-samtalene og samarbeidet med vår venn Iran i Wien er godt og vil fortsette,» erklærte Russlands utenriksminister Sergey Lavrov 26. februar.

– Det er ikke umulig at Iran kommer til å styrke sine krav på slutten av atomforhandlingene, kommenterer Segall i JCPA.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart