Tidligere IDF-sjef Gadi Eisenkot taler på en sikkerhetskonferanse i Netanya 2. juni 2022. (Foto: Netanya Academic College)

– Iran hadde hatt atombombe for flere år siden hvis det ikke var for Israel

Sabotasje og hemmelige operasjoner har frem til nå forhindret Iran å utvikle sine egne atomvåpen.

Iran hadde skaffet seg atomvåpen for mange år siden hvis det ikke var for hemmelige israelske operasjoner mot den islamske republikkens atomprogram. Det sier en tidligere sjef for det israelske forsvaret.

– Israel utfører forskjellige operasjoner, hvorav de fleste er hemmelige, for å hindre Iran i å få atomvåpen, sier tidligere IDF-sjef Gadi Eisenkot.

Uttalelsen hans kommer dagen etter at Israel simulerte et storstilt angrep på Irans atomanlegg. Israel ønsker å ha på plass et troverdig militært alternativ for å stanse det iranske atomprogrammet, hvis det skulle bli nødvendig. Frem til nå har Israel klart å stanse og forsinke en iransk atombombe gjennom hemmelige operasjoner og sabotasjer.

– Uten disse handlingene tror jeg Iran hadde blitt en atomstat allerede for sju til ti år siden, sier den tidligere sjefen for det israelske forsvaret.

– Vi har forhindret Iran i bli et nytt Nord-Korea, legger han til.

Det internasjonale atomenergibyrået anslår at Irans lager av anriket uran er 18 ganger større enn hva som er tillatt i atomavtalen fra 2015.

Den israelske historikeren Benny Morris har tidligere skrevet at israelske ledere snart vil stå overfor et umulig valg: Enten må de leve med at Iran får atomvåpen – eller bombe atomanleggene deres i håp om stanse det.

Nylig ble det rapportert i israelske medier at tidsrommet for å kunne stanse Iran fra å utvikle atomvåpen blir smalere og smalere. Iran skal bare være uker unna nok spaltbart materiale til sin første atombombe.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart