Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Barack Obama i den israelske byen Sderot under presidentvalgkampen i 2008.
Barack Obama i den israelske byen Sderot under presidentvalgkampen i 2008.

Obama: – Israel må forbli en jødisk stat

Barack Obama mener Israel må bevares som en jødisk stat, og støtter derfor ikke "rett til å vende tilbake" for palestinere som ble flyktninger for 60 år siden og deres millioner av etterkommere.
USAs nyvalgte president er godt kjent med Israels geografi og demografi. - Rammene for enhver avtale vil innebære at man sikrer at Israel forblir en jødisk stat, sa Barack Obama til israelske journalister i januar 2008. (Alle foto: GPO)

Barack Obama mener Israel må bevares som en jødisk stat, og støtter derfor ikke «rett til å vende tilbake» for palestinere som ble flyktninger for 60 år siden og deres millioner av etterkommere.


– La meg gjøre det klart, Israels sikkerhet er hellig. Det er ikke åpent for forhandlinger [om dette spørsmålet]. Palestinerne trenger en stat som har sammenhengende arealer hvor de kan nyte framgang og vekst, men enhver avtale med det palestinske folk må bevare Israels identitet som en jødisk stat, med sikre, anerkjente og forsvarbare grenser, sa Obama 4. juni 2008.
– Vi må isolere Hamas inntil de forkaster terror, anerkjenner Israels rett til å eksistere og aksepterer tidligere inngåtte avtaler. Det er ikke noe plass for terrororganisasjoner ved forhandlingsbordet, la han til. 


– Israels sikkerhet er dårligere nå enn den var før president George W. Bush ble president, mener Demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden. I valgkampen har han forsikret at Barack Obama vil bli en sterk forsvarer for Israel dersom han blir valgt som president.
– Jeg ville ikke gitt opp jobben som formann for utenrikskomiteen i Senatet for å bli visepresident dersom jeg ikke viste, på magefølelsen, i mitt hjerte og hode, at Barack Obama ser nøyaktig på samme måte på Israel som jeg. Og det gjør han, sa Biden i begynnelsen av september 2008.

Mandag 28. januar 2008 gjennomførte Obama en telefonkonferanse med en gruppe israelske journalister. Obama slo fast at de palestinske flyktningene hører til i sin egen stat, og at de ikke har noen «bokstavelig» rett til å vende tilbake til Israel. Dermed la Obama seg på linje med presidentene George W. Bush og Bill Clinton. Yasser Arafats krav om at millioner av arabiske flyktningene skulle ha «rett til å vende tilbake» til selve Israel var en hovedårsak til sammenbruddet i forhandlingene i 2000/2001.

– Rammene for enhver [freds]avtale vil innebære at man sikrer at Israel forblir en jødisk stat, sa Obama. Presidentkandidaten går inn for en tostats-løsning, men setter klare krav til palestinerne.

– Vi kan ikke komme videre uten at det skapes noe tillit til at palestinerne er i stand til å etablere et sikkerhetsapparat som kan forhindre at Israel stadig blir angrepet, sa Obama.

Han tok også til orde for at den planlagte palestinske staten må få kontroll over sammenhengende landarealer som gjør at staten kan fungere effektivt.

Forsvarsallianse med Israel
Allerede tidlig i valgkampen, da han fortsatt kjempet for å bli nominert som Demokratenes kandidat, snakket Obama om viktigheten av å opprettholde et solid militært samarbeid med Israel.

– Vi må opprettholde en total forpliktelse til vårt unike forsvarsfellesskap med Israel, ved å fullt ut betale for militær assistanse og arbeide med Arrow-rakettene og relaterte rakettprogrammer. Dette vil hjelpe Israel til å opprettholde sitt militære overtak og sin styrke, samt slå tilbake angrep fra så langt borte som Teheran, til så nær som Gaza-stripen, sa Obama til American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) i Chicago fredag 2. mars 2007.

– Ingen mulige løsninger, inkludert militære tiltak, bør avskrives, for å stanse Irans atomopprustning, sa han i samme tale.

Målet til Obama er å legge press på Iran.

– Min jobb som president vil være å stramme til de diplomatiske skruene på Iran, at vi mobiliserer verdenssamfunnet til å ta Irans program alvorlig og får sanksjoner på plass slik at Iran begynner å gjøre vanskelige beslutninger, sa Obama 25. august 2008.

– Vi må gjøre dette før Israel føler de står med ryggen mot veggen, la Obama til.

Synet på en palestinsk stat
I juli 2008 gjorde Obama klart sitt syn på en palestinsk stat.

– Palestinerne har det veldig vanskelig akkurat nå økonomisk, og det er i USAs interesse å sikre at de har et form for håp og mulighet – og en palestinsk stat. Jeg tror det er i Israels interesse også, sa Barak Obama på det NBC-sendte programmet «Meet the press».

– Det jeg sier er at vi vil sikre at palestinerne får en stat som tillater dem å vokse, så sant vi samtidig har visshet om at dette ikke går på kompromiss med Israels sikkerhet. Jeg tror det er i begge parters interesse, men vi er den viktige ingrediensen når det gjelder å sikre at en avtale faktisk blir gjennomført, sa senatoren.

Obama og Jerusalem
Obama har også uttalt seg om Jerusalem under valgkampen.

– Jerusalem vil forbli Israels hovedstad og må forbli udelt, erklærte han onsdag 4. juni.

Kort tid senere gjorde en medarbeider et delvis tilbaketog. Obamas erklæring skulle ikke bety at han utelukker at Jerusalem også kan tjene som hovedstaden i en palestinsk stat eller at palestinerne kan få suverenitet over arabiske bydeler.

– Obama mente at Jerusalem skal «forbli Israels hovedstad og ikke igjen bli delt av piggtråd og kontrollposter som den var i 1948 til 1967», forklarte medarbeideren til Jerusalem Post.

– Bortsett fra disse to prinsippene må de to partene bli enige om alle andre aspekter i sluttstatus-forhandlingene, sa Obamas rådgiver.

Bilder fra Obamas Israel-besøk i juli 2008


– Ingen mulige løsninger, inkludert militære tiltak, bør avskrives, for å stanse Irans atomopprustning, mener Barack Obama. Her er han på vei gjennom Holocaust-museet Yad Vashem.


Her er Obama på helikoptertur sammen med Israels forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Tzipi Livni.


Obama møter israelere i Sderot som har vært offer for rakettangrep fra Gaza-stripen.


Presidentkandidat Barack Obama og president Shimon Peres.


I samtale med Ehud Barak og Tzipi Livni.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart