Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Jødiske Lena Dunham har gjort stor suksess med sin HBO-serie "Girls". (Foto: David Shankbone)
Jødiske Lena Dunham har gjort stor suksess med sin HBO-serie "Girls". (Foto: David Shankbone)

Mange jødiske Emmy-nominerte

Skuespiller og regissør Lena Durham (bildet) er blant de nominerte, for sin rolle som Hannah Horvath i HBO-serien "Girls".

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det er liten tvil om at jødiske fjernsynsserie- og filmskapere i USA er i vinden for tiden. Den typiske jødiske tragikomedie, der det er lov å le av menneskelige feil og nederlag, gjør stor suksess. Humoren er godt representert ved Coen-brødrenes (Ethan og Joel) latterbombe «A Serious Man«, som et eksempel fra filmens verden. Seinfeld-regissør Larry David sin pågående «Curb Your Enthusiasm» (no: Ingen grunn til begeistring), som også sendes på NRK, er et eksempel fra fjernsynsserienes univers.

Denne «jødiske vinden» fører også til at listen over årets nominerte til Emmy-kåringene, som er fjernsynsserienes svar på Oscar-utdelingen, er dominert av framtredende jødiske skuespillere og regissører.

Dunham og David dominerer
HBO-serien «Girls» er en serie som har tatt amerikanske fjernsynstittere med storm. Den jødiske regissøren Lena Dunham spiller også hovedrollen som Hannah Horvath, i en nyskapende serie som av mange filmkritikere beskrives som en slags fattigmannsutgave av «Sex og singelliv«. Den baserer seg på Dunhams personlige erfaringer som jødisk student i New York. Hun har blitt nominert i kategorien «Beste kvinnelige komedieskuespiller», sammen med den tidligere Seinfeld-stjernen Julia Louis-Dreyfus. «Girls» er nominert i kategorien «Beste komiserie».

I samme kategori har også årets sesong av Larry Davids nevnte «Ingen grunn til begeistring» fått en plass. David selv har fått en plass i kategorien «Beste mannlige komedieskuespiller».

Israelsk-inspirerte Homeland kan vinne
En annen serie verdt å nevne i denne sammenheng er jødiske Jon Stewarts talkshow «The Daily Show«, som har blitt nominert under «Beste variasjonsprogram». Også TV2-sendte «Homeland» må nevnes, som er basert på en israelsk serie ved navn «Hatufim«. Serien er en sterk kandidat til å vinne kategorien «Beste dramaserie».

Også i birollene finner vi jødiske nominerte. Max Greenfield er med på listen over «Beste mannlige komediebirolle» for sin innsats i «New Girl«. Myaim Bialik, kjent som Amy Farrah Fowler i Viasat 4-sendte «Big Bang Theory«, er nominert i kategorien «Beste kvinnelige komediebirolle».

Emmy-showet sendes på den amerikanske fjernsynskanalen ABC 23. september.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart