Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Skjermdump fra Benjamin Netanyahus tale til Kongressen.
Skjermdump fra Benjamin Netanyahus tale til Kongressen.

Netanyahu til Kongressen

For tredje gang skal statsminister Benjamin Netanyahu tale til begge kamrene i den amerikanske Kongressen.

To ganger har Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt tale for begge kamrene i Kongressen i USA: I juli 1996 og i mai 2011.

Nå har lederen i Representantenes hus, John Boehner, invitert statsminister Benjamin Netanyahu til å holde foredrag for begge kamrene i neste måned. Han skal ta for seg truslene fra Iran og fra radikalt islam.

Det som er spesielt denne gangen, er at president Obama ikke var informert om Netanyahus besøk. Vanligvis planlegger presidentens folk og Kongressens folk slike besøk sammen.

Det foregår nå en maktkamp mellom Kongressen og president Obama på mange felter. Obama er demokrat, mens flertallet i Kongressen (både Senatet og Representantenes hus) er republikansk. Det relevante i denne forbindelsen er at sterke grupper i Kongressen (også en del demokrater) ønsker at USA skal kjøre hardere i forhandlingene med Iran for å stanse Irans marsj mot atomvåpen. Kongress-folk arbeider med en lov som vil gjøre det mulig for Kongressen å annullere en eventuell inngått avtale mellom Iran og de vestlige stormaktene. Lederen av utenrikskomiteen, senator Bob Corker (republikaner) sier at han har snakket med forhandlere fra USA, Frankrike, EU, statsminister David Cameron i Storbritannia og israelske etterretningsoffiserer, og ingen av dem mener at en slik rett for Kongressen svekker forhandlingene, det kan kanskje tvert imot styrke den amerikanske posisjonen.

Kongress-representanter vil blant annet også vedta at dersom det ikke er blitt en avtale når den nåværende fristen for en avtale utløper 6. juli, vil de sanksjonene som var før forhandlingene begynte, bli gjeninnført. De var lammende for iransk økonomi, men ble noe lettet da forhandlingene startet.

Presidentens folk sier at Kongressens forslag, hvis de blir vedtatt, kan provosere Iran til bare å trekke seg fra forhandlingene. Og da kan de fortsette med å utvikle atombomber, eller det kan bli krig. Antony Blinken, statssekretær i Utenriksdepartementet, sier at forhandlingene har fått Iran og til å begrense veksten i lagrene av anriket uran og andre atom-aktiviteter, og har gjort det mulig å inspisere Iran oftere og grundigere.

I sin tale om rikets tilstand sa Obama at han vil nedlegge veto mot den typen lover som vi har sett på nå.

I denne situasjonen vil nok presidenten og hans folk oppleve det som et slag i ansiktet at Netanyahu taler i Kongressen og antakelig kommer med argumenter som kan styrke Kongressen i konflikten med presidenten.

Hvorfor gjør Netanyahu noe slikt? Jeg tror at det har to hovedgrunner:

Trusselen fra Iran og fra islamistene (for øyeblikket særlig Hizbollah) oppleves som så alvorlig og eksistensiell at det ikke føles naturlig å følge de vanlige høflighetsreglene.

Man skal ikke se bort fra at valget som skal være i Israel 17. mars også spiller inn. Netanyahu kan håpe på at en opptreden i Kongressen kan styrke ham på hjemmebane. Meningsmålingene tyder på at Netanyahus parti, Likud, ikke blir det største partiet, men at det sammen med sine naturlige alliansepartnere antakelig lettest kan danne regjering.

Forholdet mellom Netanyahu og Obama har vært dårlig lenge, og nå blir det kanskje ytterligere forverret. Og Kongressen får enda en mulighet til å vise seg sterkt Israel-vennlig. I USA er det i stor grad et pluss på valgdagen.

 

Hovedkilde: En artikkel fra Associated Press gjengitt på ynetnews.com.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart