Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Benjamin Netanyahu på talerstolen i FNs generalforsamling 22. september 2016. (Foto: GPO / Flickr.com / CC)
Benjamin Netanyahu på talerstolen i FNs generalforsamling 22. september 2016. (Foto: GPO / Flickr.com / CC)

– Hele bosetningsprosjektet kan settes i fare

- Dersom ikke Israel opptrer klokt på slutten av Obamas periode, kan hele bosetningsprosjektet settes i fare, advarte Benjamin Netanyahu bosettere.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Israels statsminister fortalte nylig innbyggerne i Ofra-bosetningen på Vestbredden at «uklok oppførsel» de siste månedene av president Barack Obamas presidentperiode kan true hele bosetningsprosjektet på Vestbredden. Uttalelsen ble først gjengitt av tv-stasjonen Kanal 2, og skal være gitt til partikollegaer i Likud, ifølge Ha’aretz. Møtet fant sted etter forespørsel fra bosettere, som har motsatt seg rettens beslutning om evakuering av Amona og ti hus i Ofra som etter domstolens avgjørelse er bygd på privat palestinsk land. Innbyggerne ba Netanyahu om å finne en løsning som kan hindre utkastelse og gjøre flere tusen hjem som er bygd uten godkjenninger i israelske areal- og byningslover lovlige.

En anonym kilde forteller Ha’aretz at Netanyahu var tydelig overfor innbyggerne at han ikke ønsker å skade bosetningsprosjektet på grunn av noen få hjem som er bygd på privat palestinsk land. Statsministeren beskrev tidsperioden mellom det amerikanske presidentvalget og innsettelsen av ny president som en svært sensitiv tid. Han advarte om at Israel må unngå å begå feilgrep i løpet av denne tiden, og ba folk om å ha forståelse for det.

Statsministerens kontor sier Netanyahu advarte bosetterne at tidligere amerikanske presidenter har brukt slutten på sine presidentperioder for å fremme initiativ mot Israels interesser.

– Statsministeren la til at han håper det ikke skjer igjen, og han forventer at USA ikke forandrer utenrikspolitikken fra de siste tiårene og fortsetter med å legge ned veto til resolusjoner mot Israel i FNs Sikkerhetsråd, forteller talsmannen for statsministerens kontor.

Ha’aretz skriver at den israelske regjeringen frykter at Obama kommer til å bruke sin siste tid som president på å etterlate seg et varig avtrykk i den israelsk-palestinske konflikten. Obama kan komme til å holde en tale hvor han presenterer en løsning på konflikten, eller han kan støtte resolusjoner i FNs sikkerhetsråd mot bosetningene eller en mer omfattende resolusjon som søker å påtvinge en internasjonal løsning av kjernespørsmålene i konflikten.

For flere uker siden kom det fram i medierapporter at den israelske regjeringen hadde satt igang planer for nye byggeprosjekt nær Shiloh-bosetningen for å huse dem som blir kastet ut fra Amona. Amerikanerne var usedvanlig skarpe da de kritiserte disse planene. Dette øker derfor frykten for at Obama kan gjøre tiltak i FN mot slutten av presidentperioden.

For rundt ti dager siden snakket Netanyahu med den amerikanske utenriksministeren, John Kerry, om dette. Han sa at Israel forventer at Obamas regjering ikke forandrer USAs stilling til Israel ved å støtte en resolusjon i Sikkerhetsrådet.

En israelsk høytstående tjenestemann sa at Netanyahu forklarte Israels stilling til denne saken til Kerry. Netanyahu gjentok argumentene han hadde fremmet i sin tale i FNs generalforsamling for to uker siden. Kerry skal for det meste ha lyttet til Netanyahu, og på slutten av samtalen sa han at regjeringen ikke har tatt en beslutning ennå.

Da Netanyahu talte til FN sa han at en av de fundamentale brikkene i forholdet mellom USA og Israel er amerikanernes støtte til Israel i FN.

– Jeg setter pris på Obamas forpliktelse til den langvarige amerikanske politikken, sa den israelske statsministeren. Den eneste gangen USA la ned veto i Sikkerhetsrådet under Obamas ledelse var mot en anti-Israel resolusjon i 2011. Som president Obama rettmessig erklærte ved dette podiet, fred vil ikke komme fra uttalelser og resolusjoner i FN, understreket Netanyahu i talen sin.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart