Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Passasjerer går ombord et fly på Ramon-lufthavn i ørkenen nord for feriebyen Eilat. (Foto: Flash90)

Palestinerne får «egen» flyplass

Et nytt pilotprosjekt gjør at palestinerne ikke lenger trenger å reise til Jordan for å fly internasjonalt.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Israelske luftfartsmyndigheter er i gang med et nytt pilotprosjekt, hvor palestinere på Vestbredden kan bruke den nye israelske flyplassen Ramon lufthavn nord for Eilat, skriver avisen Yedioth Ahronot.

Prosjektet starter i slutten av august og vil i første omgang dreie seg om flyruter til Tyrkia. De tyrkiske flyselskapene AtlasGlobal og Pegasus vil operere en ukentlig rute til Istanbul og Antalya.

Generalmajor Ghassan Alian i Israel Defense Forces’s Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) står bak ideen.

– COGAT, Shin Bet og det israelske politiet har samarbeidet for å formulere sikkerhetsprotokoller for initiativet. Den første gruppen palestinske passasjerer vil reise fra Betlehem med buss direkte til Ramon lufthavn, forklarer han.

Uten en egen flyplass har palestinerne på Vestbredden normalt reist til Jordan for internasjonale flyreiser. Palestinere kan ikke bruke Ben Gurion-lufthavn utenfor Tel Aviv uten spesialtillatelse. Med Ramon lufthavn blir utenlandsreiser billigere og mer tilgjengelig for palestinerne.

Dette tilbudet vil foreløpig ikke gjelde palestinere på Gazastripen.

Ramon lufthavn åpnet i 2019 og er oppkalt etter Ilan Ramon og sønnen Asaf. Ilan var Israels første astronaut og omkom i ulykken med den amerikanske romfergen Columbia i 2003. Ramon var også kjent for å være en av de israelske pilotene som deltok i Osirak-angrepet på Iraks atomanlegg i 1981. Asaf fulgte i faren fotspor og ble jagerpilot i et israelske forsvaret. Han omkom i en flyulykke i 2009.

Flyplassen kostet 4,4 milliarder kroner å etablere, men har på grunn av koronapandemien ikke blitt så mye brukt som planlagt. Men snart starter flere flyruter til europeiske destinasjoner opp, blant annet til Kypros og Polen.

OPPDATERT: Like før prosjektet skulle iverksettes ble det utsatt på ubestemt tid. Årsaken til utsettelsen er ikke kjent.

Ramon nord for Eilat åpnet opp i 2019 og er Israels andre internasjonale flyplass. (Foto: Flash90)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart