Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Beholde bosetninger

Temasiden Israelske bosetninger forteller kort om de ulike sakene angående jødiske bosetninger i Gaza og på Vestbredden. Denne artikkelen handler om de bosetningene som "allerede er eksisterende større israelske befolkningssentre".

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Temasiden Israelske bosetninger forteller kort om de ulike sakene angående jødiske bosetninger i Gaza og på Vestbredden. Denne artikkelen handler om de bosetningene som «allerede er eksisterende større israelske befolkningssentre».

14. april 2004 skrev president George W. Bush i et brev til statsminister Ariel Sharon blant annet dette: «Som en del av en endelig fredsavtale, må Israel ha sikre og anerkjente grenser. … I lys av de nye realitetene på bakken, inkludert allerede eksisterende større israelske befolkningssentre, er det urealistisk å vente at resultatet av forhandlingene om endelig status vil bli en full og hel tilbakevending til våpenhvilelinjene fra 1949….»

Brevet inneholdt også disse ordene: «Det synes klart at en avtalt, rettferdig og realistisk ramme for en løsning på den palestinske flyktningesaken som en del av en avtale om varig status vil måtte finnes ved å opprette en palestinsk stat, og bosette de palestinske flyktningene der, heller enn i Israel.» En lederartikkel i Jerusalem Post 27. mai 2005 kommenterer dette slik: «Med andre ord sier USA til israelere og palestinere at det er opp til dere å forhandle om grenser og flyktninger, men hvis noen spør oss, vil vi sannsynligvis støtte Israel i at det ikke skal trekke seg helt tilbake til [våpenhvile-]linjene fra 1967 og ikke bosette palestinere i Israel.»

Ifølge Israels tidligere statsminister Ehud Barak (fra Arbeiderpartiet) mener amerikanerne at brevet fra Bush ikke innebærer konkrete løfter om å beholde noen bosetninger på Vestbredden eller Gaza-stripen. De sier bare at «realiteter på baken vil bli tatt hensyn til», hva nå det måtte bety.

Andre kommentarer går ut på at det er nyanser mellom hva det amerikanske Utenriksdepartementet mener og hva president Bush mener.

Kurtzer-saken
Kurtzer-saken kan tyde på at det kanskje er noe i dette siste. Dan Kurtzer er USAs ambassadør i Israel.
Ifølge et angivelig referat i den israelske avisen Yediot Aharonot skulle han noen uker tidligere ha sagt at Bush-administrasjonen ikke har gått med på at i en varig fredsavtale med PLO vil Israel ha støtte fra USA i å beholde noen av de israelske samfunnene på Vestbredden.

Da dette ble lekket, dementerte Kurtzer at han skulle ha sagt dette. USAs utenriksminister Condoleezza Rice bekreftet også innholdt i brevet fra Bush.

Vi legger merke til at dette gjelder (noen av) de israelske bosetningene som allerede (april 2004) eksisterer.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart