Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Jødehat i Malmö kom som sjokk på rabbiner

Jødehatet vokser i Malmø i Sverige. Faksmile fra DN.se 7. november 2011.
Jødehatet vokser i Malmø i Sverige. Faksmile fra DN.se 7. november 2011.
Stadig flere jøder flytter fra Malmö i Sverige. Rabbiner Shneur Kesselmann (32) vil ikke gi etter for hatet han møter i gatene.

De siste årene har det jevnlig kommet rapporter om økende jødehat i Malmö, Sveriges tredje største by med nesten 300.000 innbyggere.

7. november intervjuet DN.se Shneur Kesselman, som er  rabbiner for Chabad-bevegelsen i byen.

– Da vi bodde i Detroit i USA hadde vi mange muslimske naboer og opplevde aldri noe ubehagelig. Men i Malm¨… når unge gutter roper «support Hitler» etter meg har det gått veldig langt. Jeg var uforberedt på hatet som skulle møte meg som jøde her, sier Kesselman.

Antallet jøder i byen har sakte, men sikkert gått ned de siste årene. Men Kesselmann har ingen planer om å flytte fra byen.

– Det ville vært å gi etter for dem som hater, og for de kreftene, sier Kesselmann. Han og konen ser det som sin oppgave å styrke den jødiske identiteten til jødene i byen.

Hatet kommer ikke på grunn av noe vi har gjort, eller ikke gjort, noe vi har sagt, eller ikke sagt, hva vi tror eller ikke tror. Hatet kommer fordi jeg er jøde, sier Kesselmann til DN.se.

Rabbineren forteller at muslimsk ungdom står for de fleste ubehagelige opplevelsene han møter på gaten. Journalisten påpeker at også muslimer rapporterer om hat og trakassering i Sverige. Rabbineren vil ikke kommentere om det er forskjell på muslimhatet eller jødehatet.

– Jeg kan bare si at vi jøder ikke hater muslimer, og skulle ikke komme på den tanken å trakassere eller hate mennesker som har en annen tro, sier Kesselmann.

– Hvilken årsak har Israels politikk mot palestinerne for hatet mot jøder? under journalisten.

– Jeg vil ikke uttale meg i politiske spørsmål og hva som skjer i Israel. Men hvorfor skal jeg bli hatet og trakassert for det som skjer i Midtøsten?

I en rekke muslimske land, også i det palestinske samfunnslivet, har hatpropaganda mot jødene som folk en betydelig plass.

——————————————————

Med Israel for fred (MIFF) har i flere år kjempet for å stanse hat-indoktrineringen av palestinske barn. Bli medlem dersom du vil bli med i dette viktige arbeidet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart