Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Brennmerket fordi han har israelsk far?

Bildet viser resultatet av et voldsangrep mot en 16-år gammel gutt i Oslo-skolen mandag 11. juni. Moren mener bestemt at dette føyer seg inn i rekken av antisemittisk trakassering av sønnen. (Foto: Privat)
Bildet viser resultatet av et voldsangrep mot en 16-år gammel gutt i Oslo-skolen mandag 11. juni. Moren mener bestemt at dette føyer seg inn i rekken av antisemittisk trakassering av sønnen. (Foto: Privat)
For to år siden, da sønnen gikk i åttende klasse, fortalte moren til NRK Dagsrevyen om antisemittisk trakassering. Det siste skoleåret har vært bedre for gutten i Oslo-skolen, helt fram til i går. Da ble han brennmerket.

MIFF har fått tilgang til et privat mobilbilde som viser resultatet av angrepet som skal ha skjedd på skolen mandag. Avgangselevene var samlet til grillfest. Den 16 år gamle gutten satt og spiste en kyllingvinge da en rødglødende mynt ble lagt på nakken hans av en etnisk norsk medelev. Mynten laget et godt synlig brannsår midt på guttens nakke.

– En av de faste antisemittene [i sønnens klasse] la mynten på grillen og trykket den i nakken på sønnen min. Det ble brannsår helt ned i kjøttet, meldte elevens mor til Miff.no mandag kveld.

Tirsdag ettermiddag forteller hun at en lærer observerte episoden, og sa til gjerningsmannen «du er gal». Likevel har ikke noen representant fra skolen tatt kontakt med moren i ettertid.

 

Unnfallenhet

Dette passer inn i et mønster fra skolen, mener moren. Allerede i mars 2010 fortalte hun til NRK om «unnfallenhet» fra skolens ansatte.

– Jeg ser en unnfallenhet både fra etnisk norske og innvandrermiljøene som er veldig farlig. Og at ingen, verken lærere eller rektorer, bryr seg noe som helst om dette. Man vil rett og slett ikke snakke om problematikken, det er for sensitivt, sa hun til NRK den gang. Intervjuet fra 2010, som ble sendt anonymt på NRK Dagsrevyen, ligger fortsatt tilgjengelig på nrk.no.

Moren fortalte om «klar antisemittisk trakassering, som utarter seg både verbalt og fysisk».

– De sier de skal drepe, at alle jøder skal drepes, bruker kallenavn som «jødesvin» og «jødefaen», la hun til.

Da NRK gjenga familiens historie i 2010, sier moren hun ble rådet av redaksjonen til å anonymisere sin stemme og sladde bildet av ansiktet. Også MIFF velger å bevare familiens anonym. Vi har ikke kunnet bekrefte episoden som påførte sønnen brannsåret fra andre kilder. (Skjermdump fra nrk.no)
Da NRK gjenga familiens historie i 2010, sier moren hun ble rådet av redaksjonen til å anonymisere sin stemme og sladde bildet av ansiktet. Også MIFF velger å bevare familien anonym. Vi har ikke kunnet bekrefte episoden som påførte sønnen brannsåret fra andre kilder. (Skjermdump fra nrk.no)

Ser klar antisemittisk motivasjon

Antisemittiske episoder mot sønnen har vedvart også etter at moren fortalte sin historie til NRK, men hun forteller at situasjonen for sønnen har blitt noe bedre det siste skoleåret. Dette skyldes ikke minst at han har fått nye venner blant innvandrere uten muslimsk bakgrunn.

– Han skyr norske barn og muslimske barn. Der er der antisemittismen kommer fram, sier moren.

Det har også hjulpet at Brusetkollen skole og ressurssenter er koblet inn. «Brusetkollen har utfordrende atferd som sitt spesialområde og jobber med endringsprosesser rundt enkeltelever,

grupper av elever, klasser og hele skoler,» heter det på ressurssenterets nettside.

Hva hadde skjedd om gutten din ikke hadde en far som kom fra Israel?

– Da hadde situasjonen vært helt annerledes, mener moren. Hun mener helt klart at også denne siste episoden under grillfesten har en antisemittisk motivasjon.

En av årsakene til at guttens far returnerte til Israel, var at han opplevde antisemittismen i Norge på kroppen.

 

Frykter for framtiden

– Jeg er livredd for sønnen min sitt liv. Han er blitt truet på livet. Nå fikk han en slik avslutning på ungdomsskolen. Hva kommer til å skje på videregående skole? undrer moren.

Hun mener det er tragisk at norske barn i 2012 må skjule sin jødiske identitet og sin tilknytning til Israel.

– Jeg tenker veldig mye på hvordan det var under krigen, da selv de som bare hadde én jødisk besteforeldre ble tatt. Hvis stemningen er slik som den er i dag, hvordan skal den da bli om noen år? sier moren.

Inntil videre er sønnen fast bestemt å holde identiteten til sin far skjult når han kommer på videregående. Det gjør han i frykt for sitt liv.

- Jeg er redd for sønnen min sitt liv, sier moren. (Foto: Privat)
- Jeg er redd for sønnen min sitt liv, sier moren. (Foto: Privat)

 

Oppdatering kl. 17.30 onsdag 13. juni

Såvidt Miff.no kjenner til, satt moren til gutten og rektor i møte onsdag ettermiddag. Moren er klar på at hun ønsker å anmelde gjerningsmannen og skolen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart