Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jødisk forening legges ned på grunn av trusler

Den jødiske forening i Umeå legges ned på grunn av alle truslene de er utsatt for. (Foto: Illustrasjonsfoto/Flickr)
Den jødiske forening i Umeå legges ned på grunn av alle truslene de er utsatt for. (Foto: Illustrasjonsfoto/Flickr)
Jødene i Umeå i Sverige føler seg ikke lenger trygge etter en rekke trusler.

Den jødiske foreningen i Umeå i Sverige har bestemt seg for å si opp leiekontrakten og legge ned virksomheten sin. Avgjørelsen ble tatt på et allmøte søndag etter at den jødiske foreningen har vært utsatt for en rekke trusler den siste tiden.

– Det er på grunn av den sårbarheten og de mange truslene som finnes mot oss, sier Carinne Sjöberg, talsperson for den jødiske foreningen i Umeå, til SVT.

Carinne Sjöberg, talsperson for den jødiske forening i Umeå. (Foto: Privat)
Carinne Sjöberg, talsperson for den jødiske forening i Umeå, sier medlemmene var lei av alle truslene. (Foto: Privat)

Foreningen hadde kalt inn til et møte på søndag for å diskutere det voksende trusselbildet mot dem. Det endte med at alle som deltok på møtet ble enige om å legge ned foreningen. Folk var rett og slett lei av truslene.

– Det har skjedd mange ting den siste tiden som gjør at jødiske foreldre ikke lenger tør å ha ungene sine på skolen. Våre barn skal ikke måtte behøve å leve i en verden hvor de må skamme seg over hvem de er, men det går ikke å drive denne virksomheten hvis folk er redde, forteller Sjöberg.

Hakekors og klistermerker er blitt hengt opp på foreningens lokaler med teksten «Vi vet hvor dere bor». Det er alarm på bygget, vinduene er knussikre og foreningen har fått beskjed av politiet om å ha kameraer i lokalet. Ifølge den svenske rikskringkasteren SVT skal truslene ha kommet fra det nynazistiske miljøet i Sverige.

– Jeg har også blitt oppsøkt hjemme og vi får hele tiden hatefulle eposter. Senest i helgen hadde vi en hendelse som nå er politianmeldt. Jeg kjenner at jeg blir veldig lei meg, sier talspersonen. Truslene har økt i takt med at foreningen har vokst.

– Dette er ikke det Umeå jeg kjenner. Noe har skjedd. Når vi har hendelser hvor jødiske barn blir utsatt for trusler på grunn av sitt opphav, da har det gått for langt.

Det har vært en rekke terrorangrep mot jøder i Europa de siste årene. Også her i Skandinavia er jøder blitt angrepet. I 2015 ble den danske synagogevakten Dan Uzan (37) skutt og drept i et terrorangrep ved synagogen i København.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart